Redukcije neophodne
0

Mostar: Struja poskupljuje za kompanije, ne za građane

Piše: J.L.
Nakon što je Uprava Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne donijela odluku o reduciranju potrošnje električne energije za kvalificirane kupce, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB, Nikola Krešić, je danas na press konferenciji u Mostaru kazao kako je Elektroprivreda prisiljena vršiti reduciranje potrošnje da bi se to preduzeće zaštitilo od eventualnih djelomičnih ili totalnih raspada elektroenergetskog sistema te zbog nemogućnosti nabavke električne energije.

Krešić je kazao i to kako su nastojali da ne ugroze domaćinstva, bolnice, škole, i druge javne ustanove kojima je električna energija stalno neophodna.

Također je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB tražila poskupljenje za kvalificirane potrošače, a ne za građane, ali da će o tome konačnu odluku donijeti FERK. Što se tiče Alumnija d.d. Mostar, koji je najavio da će zatvoriti pola proizvodnje ako se poveća cijena električne energije, Krešić je kazao kako Elektroprivreda HZ HB svojim kupcima puno jeftinije prodaje električnu energiju u odnosu na cijenu po kojoj je nabavljaju i jasno je, kako je kazao, da svjesno idu u gubitak.

Ovom prilikom su ponovo apelirali na kupce da racionalno troše električnu energiju te da, ukoliko dođe do nestanka, obvezno isključe sva trošila koja su do tada bila uključena.V.d. izvršnog direktora za distribuciju električne energije, Miroslav Galić, se prilikom konferencije osvrnuo na kvarove na distribucijskoj mreži do kojih je dolazilo usljed obilnog snijega te je kazao kako je najviše problema izazvalo urušavanje 110 kV dalekovoda na području Neuma i Mostara, koji su u nadležnosti Elektroprijenosa BiH - operativno područje Mostara, gdje je sada stanje opskrbe energijom uredno.