BiH
0

Mostar: Počasni doktorat za njemačkog stručnjaka Wilhelma Schafera

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Svečana promocija povodom dodjele počasnog doktorata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru profesoru doktoru Wilhelmu Schaferu upriličena je u sali Gradske vijećnice.

Sead Pašić, rektor Univerziteta Džemal Bijedić kazao je kako počasni doktorat nije tako česta pojava na ovom Univerzitetu te da je velika čast primiti ga, ali i dodijeliti.

“Ovo je tek peti počasni doktorat koji je naš Univerzitet dodijelio u 38 godina svoga postojanja. Upravo zbog toga se ovaj događaj mora obilježiti svečano, posebice na ovaj dan, jer upravo je danas započela i nova akademska godina”, kazao je Pašić.

Schafer je inače rektor Univerziteta Paderborn u Njemačkoj, doktor nauka u oblasti Softverskog inžinjeringa, dobitnik brojnih priznanja, te ima više od dvije stotine objavljenih radova.

Univerzitet Paderborn važi za jedan od najznačajnijih univerziteta kada je riječ o međunarodnoj saradnja s Univerzitetom Džemal Bijedić.

“Saradnja s Paderbornom je počela 1996. godine. U tim za nas vrlo teškim vremenima ovaj univerzitet je u više navrta organizovao značajne poduhvate za naš univerzitet poput pomoći u vidu novčanih donacija, knjiga, računara, namještaja i laboratorijske opreme. Zahvaljujući Paderbornu, nekoliko desetina učenika i profesora je imalo priliku boraviti određeni period na tom univerzitetu”, rekao je Pašić

Schafer je izrazio zahvalnost što su rezultati njegovog dugogodišnjeg rada prepoznati.

“Ovakvo priznanje se vrlo rijetko dobiva. Već skoro 20 godina sam angažovan u BiH i u Mostaru i iznimna mi je čast i zadovoljstvo primiti titulu počasnog doktorata koji za mene predstavlja jedno ogromno priznanje”, kazao je Schafer.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara, izrazio je zadovoljstvo zbog prisutnosti na ovoj svečanoj prigodi te uputio Schaferu čestitke u svoje, ali i u ime građana.

“Velika mi je čast prisustvovati ovakvom svečanom činu kojim Schafer ulazi u okvire mostarske akademske zajednice. No, ne više kao stranac, jer postaje njen član. Time je naša zajednica postala bogatija za još jednog istinski kvalitetnog naučnika”, kazao je Bešlić.