BiH
69

U čast znanju: Promovisano sedam profesora emeritusa UNSA

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Promocija sedam profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u povodu "Univerzitetskih decembarsko-januarskih dana".

"Danas smo imali dvostruku svečanost kada je riječ o profesorima emeritusima. To su naše kolege kojima Senat univerziteta daje priznanje za dosadašnji istraživački, stvaralački rad u obrazovanju brojnih generacija", rekao je Muharem Avdispahić, rektor UNSA.

On je dodao da dodjelom zvanja profesora emeritusa nositelji ostaju u procesu obrazovanja, mogu učestvovati u nastavi, mogu voditi magistrante, doktorante i biti u komisiji za izbor nastavnika. Također, ističe Avdispahić, neki od njih su dali i značajan doprinos na administrativnim pozicijama.

Počasnim doktorom UNSA proglašen je profesor hemije iz Graza Kurt Kalcher, a zbog izuzetnog doprinosa razvoju univerziteta u Sarajevu.

"U sve se veoma dobro uklapa i promocija počasnog doktora sa Univerziteta u Grazu profesora Kalchera koji je bio kontakt osoba za projekat prvog evropskog Bolonjskog modela 3+2 koji je kodiran na Univerzitetu u Sarajevu, konkretno za segment izgradnje općeg kursa hemije. Saradnja koja je od tada potekla i njeni rezultati su takvi da je Senat univerziteta podržao inicijativu za dodjelu titule počasnog doktora", rekao je Avdispahić.

Posebno, Kalcher je učestvovao na preusmjeravanju mladih naučnika da istražuju one probleme koje, kada dođu do rezultata, mogu objaviti u časopisima obuhvaćenim najprestižnijim bazama podataka.

"Učite puno jer nikada ne možete učiti dovoljno. Ja sam star, ali još uvijek učim i mislim da je to najbolja poruka koju danas mogu poslati. Također, ako nešto radite, činite to temeljito, a ne površno. Ovdašnji studenti su dobro educirani i dobro opremljeni znanjem, a to je najbitnije u životu", poručio je sam profesor Kalcher nakon dodjele titule.

Profesori:

Mr. sc. Sead Musić, penzionisani redovni profesor Akademije likovnih umjetosti Dr. sc. Asad Nuhanović, penzionisani redovni profesor Fakulteta političkih nauka Dr. sc. Mirsad Abazović, penzionisani redovni profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Dr. sc. Muhamed Zlatar, penzionisani redovni profesor Građevinskog fakulteta Dr. sc. Mato Zovkić, penzionisani redovni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Dr. sc. Hamid Bogućanin, penzionisani redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Dr. sc. Azijada Šuljak-Lončarević, penzionisani redovni profesor Stomatološkog fakulteta s klinikama.