Komentari (112)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Isti zakon treba da vazi i za subotu, dosta su se privatnici izivljavali na ovom jadnom narodu!
Smanjenje plata u najavi
Gdje je to , sto ti pricas , ja znam situacije gdje se neradnici izivljavaju nad poslodavcima . Gamad od naseg naroda , toliko su privatnici pod pritiskom , da neradnici profitiraju . Klinac ce kod Svabe pusiti, piti kafe , kucati po telefonu, kasniti , lagati , neraditi . Sve bi ja to vani poslao da se nauce radu . Sto ti toliki radnici ne pokrenu vlastiti biznis pa zaposle nas ? Pa nam daju po 5000 KM da ne radimo 3 dana sedmicno ?
nedelja se ne mere platit, a subota mora biti plaćena najmanje duplo, taj drugi dio treba placati zajednica kojoj treba radno vrijeme i subotom (općina, grad...) a ne poslodavac. osim nedelje radnik mora imati još jedan slobodan dan u sedmici. radnička prava moraju biti izjednačena sa pravima zaposlenih u državi ili obratno i ne samo radno vrijeme no i sve drugo.
S mozgom, koji je ovo predložio, nešto nije u redu.
mnogo je porodica gdje supružnici nemaju isti dan slobodan i to mnogo utiče na kvalitetu zivota, posebno kad su tu mala djeca i kada su razlicite smjene. tako da ovo ce pomoci brojnim porodicama, osim onim koji rade u TC Plaza, oni su na štelu prebacili neradni na ponedjeljak 😂😂😂
Jel SDA podrzala? Sto nisu i oni trazili da se petak ne radi..
Što petkom ne zabranite, hoćete da uništite malo muslimana što je ostalo.
Nidze veze misni dan druga strana nek petkom zatvori
nabijem i državu i mostar na ud spolni, ko su ba oni da meni planiraju kad ću raditi, kad ću biti sa familijom.
Pohvala Mostaru, jer mozda neko nema nijedan slobodan dan. Oni ko ima dva slobodna dana, moze se odmoriti, putovati, moze puno toga sto prilici dostojanstvu uposlenika, a ko ima samo jedan zna vec kako izgleda donor, kako mu izgleda zivot.
Drustvo ima potrebu I da nedjeljom kupuje, objeduje vani, a osnovna stvar je sto nema zakona koji bi svakom radniku garantovao dva slobodna dana sedmicno uz 40 sati sedmicnog rada.
Super
Nije problem rad nedjeljom ni praznicima nego je problem uvijek bio rad koji nije placen i maksimalno iskoristavanje radnika. Rade ljudi na Zapadu danas, ali su im satnice duple, ako ne i troduple.
Ako mogu trgovine u Becu biti zatvorene nedjeljom, zasto ne bi mogle i kod nas. :)
Ali, zašto i ugostiteljski objekti?
Ovi sto se bunee su drzavni uhljebi koji ne znaju kako je svaki vikend provesti na poslu, dok oni hodaju po kafama u sunčanom danu sa svojom porodicom. Jaštas pusti o oga ko radi za privatnikas neka crkneeeod radaa + male plate.
Kazna premala, šta je to za nekog ko dobro radii? Puno veće kazneee
Da imaju imalo mozga to se drugacije regulise mozes ti raditi 24h bez prestanka ali treba zakon da imas odmor 2 dana u sedmici pa ako zelis prekovremeno da te isplate ako ne imas povremene radnike npr studenti i mladi s tim zaposljavas dodatne ljude
Hoće li inspekcija provjeravati da li se ovo poštuje? Ako bude provjeravala zar to neće biti kršenje ovog pravila? Pa i inspektori imaju porodice s kojima bi voljeli provesti slobodnu i neradnu nedjelju.
Hoce li ukinuti kiriju za te dane? Hoce li poreze smanjiti za te dane ? Troskovi idu i nedeljom na godisnjem nivo je to mjesec ipo neradnih dana neki su prinudjeni da rade svaki dan da bi opstali