BiH
8

Nije postignut dogovor u vezi sa zajedničkim nastupom hrvatskih stranaka na izborima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na današnja sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj u Mostaru nije postignut konsenzus po pitanju zajedničkog nastupa hrvatskih političkih partija u Bosni i Hercegovini na Općim izborima 2014. godine.

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž ostao je suzdržan dok, kako je rekao, ne dobije decidan stav Središnjeg odbora HDZ 1990, dok su ostale stranke spremne za zajednički nastup na izborima.

"Ja sam siguran da je put da ostvarimo svoje nacionalne ciljeve preko Hrvatskog narodnog Sabora kako bismo stabilizirali BiH i spriječili sve sitne trgovce koji izbore vide kao trgovinu, što u konačnoj posljedici ima opći zastoj  BiH", kazao je u izjavi za medije predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

On je izdvojeno mišljenje Martina Raguža po ovom pitanju ocijenio kao pitanje predizborna kampanje.

"To je pravi odgovor i svako sebe traži i prepoznaje svoje interese", istakao je Čović. 

Prema njegovim navodima, dvije trećine hrvatskog biračkog tijela neuputno podržava HDZ BiH. Međutim, oni nastoje oko sebe da okupe ''sve one koji mogu glasati za interese hrvatskog naroda i za Bosni i Hercegovinu''. 

"Vjerujemo da bi tako mogli dobiti 85 do 90 posto glasova Hrvata koji će izaći na izbore", zaključio je Čović

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž je pojasnio kako će konačan stav HDZ-a 1990 odrediti stranački organi, najkasnije do kraja januara.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HNS-a nije prihvatilo njegov prijedlog da se raspravlja o reformama u HNS-u.

"Rasprava je bila otvorena. Kandidirao sam pitanje reformi HNS-a što nije prihvaćeno. Mogu reći da mi je žao što nije uvrštena ova točka dnevnog reda. Svi imamo odgovornost da doprinesemo u ovim važnim prolomnim vremenima za BiH. Što se tiče stranačkih pozicija, jasno je da svaka stranka mora jasno preuzeti odgovornost, a mi smo već ranije istakli pod kojim uvjetima želimo djelovati", kazao je Raguž.

Stoga će, kako je pojasnio, Središnji odbor HDZ 1990  uskoro o ovom pitanju raspravljati i donijeti jedinstven stav.

"HNS mora ostati krovna organizacija, koja je iznad dnevne politike i ne smije imati bilo čiju dominaciju, niti stranačku, niti političku, već djelovati kao tijelo koje će zauzimati stavove o najvažniji pitanjima. Smatramo da nije postignut taj stupanj unutrašnjih odnosa", kazao je Raguž. 

Obrazlažući stavove o ulozi HNS-a među hrvatskim strankama Raguž je pojasnio kako ne znači da odustaju od učešća u HNS-u, ali i ''ni da ne žele gurati glavu u pijesak i ne vidjeti kako stvari funkcioniraju''.

"Želimo  jasno da kažemo da su određena načela HNS prekršena i da nađemo mehanizme da se to ne dešava", zaključio je Raguž.

Raguž, za razliku od Čovića, nastoji da u reformiranom HNS-u značajnu ulogu imaju i nepolitičke institucije i organizacije poput Katoličke crkve, akademske zajednice, Sveučilišta, kulturnih i naučnih institucija. On smatra da HNS-u treba mnogo širi konsenzus hrvatskog naroda od političkog konsenzusa stranaka.