BiH
7

Stranke okupljene oko HNS-a izlaze zajedno na naredne opće izbore

FENA
Božo Ljubić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora postignut je konsenzus o zajedničkom nastupu stranaka-članica tog sabora na slijedećim parlamentarnim izborima, izjavio je za medije predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Po njegovim riječima, također je zaključeno kako se stranke HNS-a obvezuju da nakon slijedećih izbora neće ući u bilo kakvu koaliciju koja nama hrvatski narodni legitimitet.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za medije kako su sve stranke Hrvatskog narodnog sabora iskazale volju da zajedno nastupe na slijedećim izborima.

Naglasio je kako će se o svim detaljima oko zajedničkog nastupa stranaka-članica dogovarati na narednoj sjednici Predsjedništva HNS-a te poručio kako je Predsjedništvo danas snažno otvorilo vrata zajedničkom nastupu na općim izborima.

"Danas smo definirali i jedno povjerenstvo koje bi trebalo pripremiti taktičko-tehničke i pravne forme, odnosno analizirati izborni zakon te nam pripremiti osnovne naputke kako bi mogli realizirati današnji zaključak", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je napomenuo i kako trenutno najmanje pet političkih stranka s hrvatskim predznakom žele biti dio HNS-a, dodavši kako će svima njima kao i institucijama s hrvatskim predznakom vrata HNS-a biti otvorena, no po uvjetima Sabora.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je kako je postignut dogovor da se ide zajednički na izbore, no što se tiče HDZ 1990 tamo gdje je ugrožena vitalna pozicija hrvatskog naroda.

"Ja sam danas informirao Predsjedništvo HNS o zaključcima Središnjeg odbora HDZ 1990, gdje smo jasno rekli da smo otvoreni za razgovor i da dolazimo u dobroj vjeri te da tamo gdje god je u pitanju takva vrsta nacionalnog strateškog interesa trebamo ići zajedno", zaključio je Raguž.

Na slijedećoj sjednici Predsjedništva HNS-a trebalo bi se znati više o kakvim će modalitetima zajedničkog izlaska na izbore biti riječi i hoće li se oni provoditi samo na entitetskim i državnom nivou, bez kantona.

Također, treba vidjeti i kako će stranke okupljene oko HNS-a izaći na izbore. Hoće li doći do koalicije ili nekog drugog modaliteta. Uglavnom stranke okupljene oko HNS-a, smatraju kako je trenutno najvažnije zaštiti hrvatski nacionalni interes i raditi na tome.