BiH
13

Mostar: (Ne)kultura lijepljenja smrtovnica

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
I pored toga što u Mostaru ima dovoljno predviđenih mjesta za lijepljenje smrtovnica, građani Mostara za objavljivanje smrti svojih najmilijih često koriste drvorede, stubove za javnu rasvjetu, saobraćajne znakove, autobusna stajališta, čak i javne ustanove.

Lijepljenje smrtovnica na mjestima koja nisu predviđena za to je dugogodišnja praksa u Mostaru, pa je u međuvremenu postalo sasvim normalna i uobičajena pojava. Kako smo saznali iz komunalnog preduzeća, radnici na frekventnim mjestima nakon nekog vremena skidaju smrtovnice sa takvih mjesta, ali nažalost, druge se pojave vrlo brzo, kao da je to zakonski predviđeno mjesto za objavu o smrti.

Prema zakonu, zabranjeno je bilo kakvo plakatiranje po drveću, stubovima javne rasvjete, fasadama zgrada, napuštenim javnim ili privatnim objektima, javnim ustanovama, vjerskim objektima, zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima...

Ako je dozvoljeno da se smrtovnice lijepe na oglasnim pločama predviđenim za to, a koje su raspoređene po cijelom gradu, onda lijepljenje smrtovnica po nedozvoljenim mjestima pokazuje nekulturu ili nemar porodice preminulog.

Posebno veliki problem nastaje u jesenjem i zimskom periodu, kada se usljed padavina smrtovnice nakvase, počnu se odljepljivati od površine i ubrzo se nađu pod nogama prolaznika, što bude vrlo ružna slika na ulicama Mostara.

Preminuli sigurno nisu zaslužili da njihovi sugrađani gaze "po njima" pa i to pokazuje nemar njihovih porodica. Ako porodice iz nekog razloga žele lijepiti smrtovnice na takva mjesta, onda bi bio i red da ih nakon nekoliko dana od objave i sami skinu, barem iz poštovanja prema svojim preminulim.