BiH
319

Pogažen vjerski propis: Ostaci kurbana na sred puta u sarajevskom naselju

Piše: L. Č.
Foto: Čitatelj/Facebook
Foto: Čitatelj/Facebook
Gomila kurbanskih ostataka na drugi je dan Kurban-bajrama istrešena na makadamski put u sarajevskom naselju Nahorevo (Općina Centar), samo 50 metara od šehidskog mezarja, te 100 metara od rezervoara vode koji napaja ovo naselje.

"Da su religija i vjera odavno samo folklor dokaz su ove fotografije. Smrad i muhe. Užas. Zapitajte se gdje i od koga ste kupili kurban ili ko i kako je to uradio za vas. Ovo je već druga godina da se dešava isto. Slučaj se prijavi nadležnoj inspekciji i zelenima, ali bez posljedica. Očito vlasti imaju bitnijih problema od očuvanja zdrave okoline i ekologije. Skupljaju glasove i zavode nas glupostima, a do tada će se psi lutalice čoporativno gozbiti otpadima kurbana, širiti zarazu i presretati nas. Vuci siti, ovce na broju, glasovi u toru. Aferim brate!", napisao je bh. dizajner Adnan Hajrulahović Haad na svom Facebook profilu.

On je dodao kako je u tradiciji islama oduvijek bio običaj da se ostaci kurbana (drob, kosti) zakopaju u zemlju ili spaljuju, a nikako da se bacaju u smeće i daju životinjama da jedu.

Njegova supruga, Edita Hajrulahović je u razgovoru za Klix.ba dodala kako se ostaci nalaze na sred puta gdje šetaju sa djecom i psima, te da pretpostavljaju da je to neko napravio u toku noći.

Dodala je kako su isti dan bezuspješno kontaktirali inspekciju, budući da je bio neradni dan, a sutradan su razgovarali sa gospođom koja im je rekla da "u suštini ne može napraviti ništa osim da nazove javno komunalno preduzeće RAD i zamoli ih da neko izađe da to pokupi u narednim danima."

Njen suprug je kazao kako kurbanski ostaci još uvijek nisu odnešeni, te da se nalaze na istom mjestu.