Potraga za počiniteljima
11

Mostar: Istražitelji analiziraju snimke s obližnjih objekata

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Mostar Mirko Miličević izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je u toku široka istraga o postavljanju eksplozivne naprave kojim je rano jutros uništen spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijećnice u centru Mostara.

Tužitelj Miličević vodio je jutrošnji uviđaj na mjestu događaja.

''Bili smo na mjestu događaja gdje smo zatekli razlomljen spomenik pripadnicima Armije BiH. U podnožju spomenika vidljiv je crni trag koji upućuje na postavljanje i aktiviranje nepoznate eksplozivne naprave. Taj spomenik je u stajnom dijelu razlomljen i praktično uništen. Za sada nemamo počinitelja. Policija je dobila zadatke i operativno radi na terenu. Vrše se određene provjere. Također, vrši se skidanje snimaka video-nadzora sa objekata u blizini. Izvršit ćemo pregled tog video materijala i očekujemo da ćemo imati više saznanja'', izjavio je Miličević.

Govoreći o vrsti naprave koja je upotrijebljena u napadu, Miličević je kazao da je mogao biti korišten i ''najobičniji eksploziv'', ali još uvijek ne može govoriti o konkretnoj vrsti naprave.

''To može uraditi svaki iole sposoban čovjek'', kazao je Miličević.

On je za AA potvrdio da će ovaj događaj biti kvalificiran kao izazivanje opće opasnosti, a ne terorizam.

''Ukoliko se dođe do dokaza da je u pitanje terorizam, prepustit ćemo slučaj kolegama iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)'', istakao je Miličević.

Kako agencija Anadolija neslužbeno saznaje od izvora bliskih istrazi, u napadu je najverovatnije korišten eksploziv.