Nakon eksplozije
14

Podignute tenzije u Mostaru, pojačano prisustvo policije

SRNA/FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Međunacionalne tenzije u Mostaru narasle su nakon noćašnje eksplozije u kojoj je oštećen spomenik pripadnicima Armije BiH, zbog čega je u gradu pojačano prisustvo policije.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak rekao je Srni da je u gradu pojačano prisustvo policije, ali da sigurnosna situacija nije ugrožena.

"Ovaj događaj doprinosi osjećaju nesigurnosti kod građana i dizanju tenzija", rekao je Bošnjak.

On je potvrdio da je noćas oko 2.00 sata postavljena nepoznata eksplozivna naprava od koje je oštećen spomenik ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

U Mostaru duže od pola godine vlada takozvana "spomenička kriza", kada je ispred novosagrađene Gradske vijećnice prvo podignut spomenik pripadnicima HVO-a, a nedugo nakon toga i pripadnicima Armije BiH.

Oba spomenika podignuta su bez adekvatne dokumentacije.

Zbog "spomeničke krize" u novoj zgradi nije održana nijedna sjednica Gradskog vijeća.

Prilikom eksplozije nije povrijeđena niti jedna osoba i nema materijalne štete na okolnim objektima, potvrdio je u izjavi za Fenu Srećko Bošnjak.

"Uviđaj na mjestu događaja je obavljen. Predmet našeg interesa je koja je vrsta i koja je eksplozivna naprava, a što ćemo znati tek nakon što se izvrše odgovarajuća vještačenja po nalogu Tužiteljstva", kazao je Bošnjak.