BiH
0

Mostar: Arhiv Federacije postavio izložbu fotografija "Sarajevski atentat"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izložba fotografija Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Sarajevski atentat" večeras je otvorena u Mostaru.

Postavka fotografije je upriličena u povodu obilježavanja stote godišnjice od Sarajevskog atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije.

Ovaj događaj  se u evropskoj historiji smatra kao početak Prvog svjetskog rata u kojem je u većoj ili manjoj mjeri učestvovalo 36 do 45 država, koliko ih je tada bilo u svijetu i u kojem je smrtno stradalo oko 9 miliona ljudi.  

Na svečanom otvorenju, izložbe direktor Arhiva Adamir Jerković je istakao kako je prva postavka ove izložbe uprliličena u gradu Metkoviću, a planirano je da nakon Mostara bude organizirana i u Trstu i Sarajevu.

Posjeta Franza Ferdinanda Bosni i Hercegovini vezana je za ove gradove.

"Ferdinand je iz Trsta doplovio u Metković, odakle je vozom došao do Mostara gdje je održao i prigodan govor", podsjetio je Jerković. Naglasio je kako su u Bosni i Hercegovini stavovi o atentatu na Franza Ferdinanda još uvijek dijametralno različiti, za jedne su počinioci tog čina, pripadnici "mlade Bosne" junaci, za druge teroristi.

Nakon Mostara, postavka će 28. juna biti upriličena ispred Kaderale u Sarajevu.