Kultura
0

U Mostaru otvorena izložba "Mlada Bosna i Sarajevski atentat"

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko MIličević/Klix.ba)
U Vladičanskom dvoru u Mostaru u povodu obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata upriličena je izložba pod nazivom "Mlada Bosna i Sarajevski atentat".

Ova izložba koju je upriličio Arhiv Republike Srpske sastoji se od pisanih dokumenata i fotografija koji su vezani za atentat na Franza Ferdinada i njegovu suprugu i sam proces suđenja atentatorima.

Bojan Stojnić, autor večerašnje izložbe je istakao da je Sarajevski atentat povod, a ne uzrok kako neki misle početka prvog svjetskog rata.

Stojnić je u svom govoru još istakao da je to u to vrijeme bilo i za očekivat jer je prestolonasljednik došao u "osinje gnijezdo kao što je tadašnje Sarajevo, isto kao da bi sada kraljica Engleske za vrijeme Sv. Patrika posjetila Dablin".

Večerašnju izložbu koja je pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, svečano je otvorenom proglasio mostarski Paroh Radivoje Krulj, koji je istakao da mu je drago da je ovakva izložba nakon Banja Luke stigla u Mostar i upriličena u atriju Vladičanskog dvora.