{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Most koji povezuje Radićevu i ALU se otvara 22. augusta

15.8.2012. u 20:30
34
64
Most koji povezuje Radićevu i ALU se otvara 22. augusta
34
Most koji povezuje Radićevu i ALU se otvara 22. augusta
Građani Sarajeva i njegovi posjetioci će od 22. augusta konačno na raspolaganju imati sponu između Akademije likovnih umjetnosti i Radićeve ulice, naime, tada će svečano biti otvoren most "Festina lente - Požuri polako", koji će spajati dvije obale Miljacke.
Radovi na mostu su okončani još u junu, ali je otvaranje prolongirano zbog sanacije šetnice duž Obale Maka Dizdara. Kako nam je rečeno u Općini Centar, planirano je da otvorenje bude svečano, jer se radi o jednom od najvećih projekata u koji je centralna gradska općina uložila skoro dva miliona KM.

Most je dug 38, a širok od četiri do sedam metara, čelične je konstrukcije sa staklenom ogradom i obložen je aluminijskim pločama - talpama. Zamišljen je kao spona koja povezuje profano i duhovno, a projekt mosta izrađen je na osnovu idejnog rješenja tadašnjih studenata druge godine Produkt dizajna Amile Hrustić, Adnana Alagića i Bojana Kanlića.

U razgovoru za portal Klix.ba Hrustić kaže da je izgled mosta promijenjen u odnosu na njihovo idejno rješenje, ali da je zadovoljna kako je na kraju sve ispalo.

"Idejni i izvedbeni projekt se nešto razlikuju, ali su zadržali sve osnovne stvari koje smo mi zadali, kao što su forma i boja. Također mi nismo planirali takvu rasvjetu. Naš prijedlog je bio da rasvjeta ide sa obale. Kroz cijeli proces sam bila skeptična, ali kad vidim kako je sve ispalo, mislim da se i ja moram naviknuti na položaj mosta u cijelom tom kontekstu i mislim da mi se dopada", kaže Hrustić.

Mišljenja o izgledu mosta među Sarajlijama su različita. Jedni ga opisuju kao "ruglo" grada, drugi ga vide kao uspješno realiziran dizajnerski poduhvat. Hrustić kaže da je normalno i očekivano da se nekim ljudima sviđa, a drugima ne.

"Mi smo specifična sredina u kojoj sve što se napravi treba vremena da se ljudi na to naviknu i dožive u tom prostoru. Mislim da će se to desiti i sa ovim mostom i da će ljudima postati draži nego što je sada. Napravljen je na lokaciji koju niko nije dirao godinama tako da mislim da će shvatiti da je potreba tog mosta opravdana te da im je praktičan i lijep", zaključuje naša sagovornica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: