BiH
41

Moore: Politika EU ne djeluje, potreban američki pristup u BiH

FENA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Direktor Odjela za južnu i centralnu Evropu pri američkom State Departmentu Jonathan Moore izjavio je da se čini da politika EU ne djeluje u slučaju BiH te da američka administracija razmišlja o tome kao i izbornoj 2014. godini u BiH.

Moore se pozvao na izjavu pomoćnice državnog sekretara SAD-a za evropske i euroazijske poslove Viktorije Nuland o potrebi "da se ozbiljno ponovno procijeni američki pristup ukoliko ne bude ostvaren napredak u nastojanju evropskog komesara za proširenje EU Štefana Fülea da okupi šest, sedam ili osam političkih stranaka da riješe pitanje "Sejdić-Finci" i napokon usklade Dejtonski ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"BiH je trenutno zapela u blatu i 2014. neće biti uspješna godina. Bližimo se izborima pod pretpostavkom da će neophodni zakoni biti doneseni te, kao i u američkoj izbornoj kampanji, nije dobro vrijeme za okupljanje političkih lidera u nastojanju da bude postignut kompromis", kazao je Moore.

Dodao je da je očigledno da EU može pomoći da se stvari pokrenu naprijed, ali da u narednoj godini moži biti i promjena u mišljenjima u EU.

"Vidjeli smo da EU može pomoći da se stvari pokrenu naprijed te u mjestima gdje nema napretka možda treba da zastanemo i priznamo da će možda biti i promjena u mišljenjima u EU u narednoj godini također. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Chaterine Ashton, koja je postigla veliki napredak u slučaju Kosova i Srbije, nastavit će napore, kao i Füle, koji će također nastaviti dalje. Mi razmišljamo o svemu ovome i o izbornom procesu u BiH", zaključio je Moore.