BiH
0

Hoyt Yee: U podršci evropskim ambicijama BiH nema razlike između SAD-a i EU

FENA
Brian Hoyt Yee (Foto: FENA)
Brian Hoyt Yee (Foto: FENA)
Nema razlike između Sjedinjenih Država i Evropske unije kada je u pitanju puna podrška ambicijama BiH za članstvo u Evropskoj uniji i nastavit će raditi zajedno, izjavio je danas predstavnicima bh. medija u Sarajevu novi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brian Hoyt Yee.

On je s novinarima razgovarao nakon što je prije završetka otišao sa sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojem su "imali veoma dobru diskusiju o velikom broju tema".

"Potvrdili smo snažnu posvećenost Uredu visokog predstavnika. Potvrdili smo snažnu podršku aspiracijama BiH na putu ka Evropskoj uniji", kazao je Hoyt Yee.

Na sastanku je naglašeno da je važno da bh. politički lideri naprave neophodne reforme i nađu rješenja za napredak na evropskom putu, uključujući i rješenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", što je i pravna obaveza BiH.

Razmotrena su i brojna druga pitanja, uključujući obrazovanje, a u tom kontekstu i problem djece iz Konjević-Polja. Hoyt Yee je naveo da je PIC potvrdio snažnu podršku reformi obrazovanja da bi djeca u BiH mogla dobiti najbolje obrazovanje.

Data je snažna podrška institucijama BiH i odbačena su sva nastojanja za potkopavanje državnih intitucija, a "posebno posljednji napadi iz Republike Srpske na državne sudske institucije".

Hoyt Yee je ocijenio da je obaveza bh. lidera rješenje presude "Sejdić-Finci" i svaki neuspjeh u tom kontekstu nije neuspjeh Evropske unije ili međunarodne zajednice, nego lidera koji imaju obavezu da to pitanje riješe.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na zahtjeve da se presuda "Sejdić-Finci" iskoristi i da se riješi način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Hoyt Yee je naveo da u Sjedinjenim Državama vjeruju u principe i vrijednosti koji znače jednake šanse za sve ljude, bez obzira na porijeklo, i žele da se taj princip primjenjuje svugdje, odnosno da nema diskriminacije prema bilo kome.

Istaknuo je da nije lako naći rješenje za implementaciju presude, i pohvalio je napore evropskog komesara za proširenje Štefana Fuela i šefa Delegacije EU Petera Sorensena na podršci naporima da se pronađe rješenje.

Međutim, stvar je političke volje lidera da prekinu opstruirati evropski put "ne pronalazeći rješenje" i njihova obaveza je da nađu političku volju, a međunarodna zajednica, prije svega EU, je spremna da pruži tehničku pomoć da bi se okončala diskriminacija protiv bilo kojeg građanina, poručio je Hoyt Yee.

Kada su u pitanju opći izbori 2014. godine, SAD žele da se pitanje "Sejdić-Finci" riješi prije izbora da bi oni mogli odražavati rješenje. Bilo bi za žaljenje ako se do izbora ne postigne rješenje, ali oni se i tada trebaju održati.

"Lideri, međutim, moraju biti svjesni da bi u tom slučaju izbori imali sjenu na rezultatima", upozorio je.

Govoreći o inicijativi koju je podržala Ambasada SAD-a za reformu Ustava FBiH, založio se u korist reforme za efikasniju, funkcionalniju i stabilniju Federaciju BiH, što odražava i želju njenih građana.

Ambasada SAD-a je podržavala inicijativu eksperata za reformu ustava i mnogi skeptici su bili iznenađeni rezultatima.

Hoyt Yee je naveo da sada eksperti sarađuju s Parlamentom FBiH da bi se neke preporuke pretočile u zakonske prijedloge koji bi bili upućeni u javnu debatu.

"Nije tačno da je taj proces zaustavljen", naglasio je Hoyt Yee.

Istaknuo je i posvećenost priključenju BiH NATO-u. Iako Akcioni plan za članstvo (MAP) nije aktiviran, smatra da ima mnogo stvari koje se sada mogu učiniti, a američka strana pritom može intenzivirati saradnju i povećati nivo kontakata sa zvaničnicima u sistemu odbrane BiH.