BiH
29

Moon: Svaki sistem se može promijeniti, ako se ne poštuje volja birača

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Politički lideri su izabrani da provode volju građana koji su ih birali, tako da se svaki sistem može srušiti i promijeniti ako se ne poštuju te želje, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon.

Američki diplomat kaže da su građani ti koji mogu promijeniti stanje, ali promjena počinje malim koracima.

Moon je za bijeljinsku BN televiziju rekao da je korupcija ogroman problem s kojim se suočava gotovo svaki građanin BiH. Smatra i da se građani moraju odlučnije boriti protiv korumpiranih ljudi i institucija.

"Građani se suočavaju s korupcijom u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i to u mnogome narušava temelje ove države. Shvatio sam da građani smatraju da korupcija kreće od samog vrha i ide sve do najnižijih nivoa vlasti. Svaki put kada se sastanem s nekim od političara, istaknem problem korupcije kao ogromnu kočnicu napretka ove zemlje. Želim da ohrabrim sve građane da otvoreno progovore o ovom problemu, da traže od političara konkretne akcije i dokaze borbe protiv korucije, ne samo prazne priče", rekao je američki ambasador.

Moon je dodao da svaki sistem koji ne poštuje volju onih koji mu daju legitimitet, može da se promijeni.

"Ali, ja to ne mogu promijeniti, građani mogu. Građani se mogu okupiti, protestovati, mogu pisati pisma Vladi, studenti se mogu organizovati, kao prije devet mjeseci kada su se okupili u Banjoj Luci. U zdravstvu, mogu reći doktorima, sestrama: "Ne želim da dajem mito da bih dobio zdravstvenu njegu". Čitav sistem se može srušiti i promijeniti, ali to počinje malim koracima i svi moraju učestvovati, kazao je ambasador SAD-a.

Podvukao je da su promjene uvijek moguće.

Naglasio je i da BiH ima svoje mjesto u Evropi, ali da su potrebni još odlučniji napori svih.

"BiH ima evropsku budućnost, sve što Ambasada SAD-a čini fokusirano je na to da BiH postane punopravan član EU. BiH treba da bude član NATO-a i EU-a i da zauzme mjesto s ostalim evropskim članicama", dodao je on, ali nije želio da prognozira kada će se to desiti.