{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Sitna korupcija u BiH nas najviše frustrira

F
20.3.2013. u 19:51
12
12
Moon: Sitna korupcija u BiH nas najviše frustrira
12
Moon: Sitna korupcija u BiH nas najviše frustrira
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Očekujemo da politički lideri u Federaciji BiH rade zajedno na pronalaženju rješenja i da rade u najboljem interesu građana, a ne da rade u najboljem interesu njih samih, kazao je večeras u Mostaru ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon komentirajući posljednja dešavanja u Federaciji BiH.
"Sudije treba imenovati u Ustavni sud. Rješenja se moraju pronaći da bi došlo do stabilnosti u Federalnoj vladi. To je moguće ako rade skupa", kazao je Moon u Mostaru nakon otvaranja izložbe "Mitomanija", kojom se na kreativan način žele prikazati negativne posljedice korupcije na bh. društvo.

On je, također, kazao da je korupcija ozbiljan problem i jedan od najtežih izazova za Bosnu i Hercegovinu, a borba protiv korupcije u ovoj zemlji prioritet je Vlade SAD.

Izložba je projekt Transparency Internationala (TI) u BiH, u saradnji s Ambasadom SAD u BiH, a sadrži pobjedničke radove autora iz BiH prikupljene kroz nagradni konkurs, kao i radove profesionalnih bh. karikaturista koji su sudjelovali u projektu.

"Prema podacima TI-a, od ukupno 176 zemalja BiH se nalazi na 72. mjestu što je označava kao jednu od najgorih zemalja u regiji. Korupcija na svim nivoima i svim sektorima ugrožava stabilnost i prosperitet BiH, ali sitna korupcija u svakodnevnom životu je ona vrsta korupcije koja nas najviše frustrira", kazao je Moon.

Protiv korupcije se, kako je rekao, može boriti i to onda kada građani pokažu opredijeljenost da promijene mentalitet onih koji kažu da je plaćanje mita neizbježno.

"Otvaranje ove izložbe, koja tjera na razmišljanje, pokazuje da se građani ove zemlje žele boriti protiv korupcije i da su opredijeljeni da javnu debatu o korupciji stave u prvi plan", kazao je Moon, zahvalivši se autorima izloženih radova.

Predsjedavajući Odbora direktora TI-a Emir Đikić je kazao kako u BiH, na žalost, još uvijek ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije, ali kako se nada da će kroz ovaj projekt i kroz ovaj način komuniciranja s javnošću postići da ljudi kažu ne korupciji.

"Ono što nas je motiviralo da započnemo krug ove izložbe iz Mostara je ono što je problem ovog grada već duži niz godina, a to je totalna neodgovornost političke vlasti prema građanima Mostara", kazao je Đikić, izrazivši nadu će se stanje u Mostaru, ali i državi popraviti i da će političari preuzeti odgovornost za ono što rade.

Izložba će u Mostaru biti otvorena do 30. marta, nakon čega slijedi otvaranje u Sarajevu i Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: