{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Suočite se sa stvarim problemima građana BiH

F
28.2.2013. u 20:15
0
3
Moon: Suočite se sa stvarim problemima građana BiH
0
Moon: Suočite se sa stvarim problemima građana BiH
Patrick Moon (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Ambasador SAD-a u BiH, Patrick S. Moon objavio je danas na svom blogu komentar o “teorijama zavjere”, u kojem je političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH poručio da ostave po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i teorije zavjere.
"Kako dani postaju sve duži a snijega je sve manji, dolazak proljeća je svakako olakšanje. Ali, ove godine često slušam i čitam o nekoj drugoj vrsti proljeća u Bosni i Hercegovini. O onoj koju sam, navodno, “skuhao” ja, moja vlada, čak i neki drugi “stranci”, kaže Moon.

Iako teorije zavjere nisu neobična pojava u javnom dijalogu, mišljenja je da su ove izjave toliko smiješne da ih se ne može ozbiljno shvatiti.

Te optužbe, Moon smatra, nesuvislim i vjeruje da ovakve priče o zavjerama služe samo da bi se odvratila pažnja od problema u ekonomiji, pravosudnom sistemu, političkom zastupanju građana, borbi protiv korupcije, itd.

Srećom, kaže, da slično reagiraju i obični građani u cijeloj BiH kao i većina lidera u vlasti i lidera političkih stranaka.

"Malo je onih izvan BiH koji su poput SAD tako dugo i naporno radili na uspostavi mira u ovoj zemlji, na obnovi njene uništene infrastrukture, na razvoju njene krhke demokratije, na snaženju pravne države, na ostvarenju pravde za žrtve rata i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Ideja da mi podstičemo rušenje bilo koje vlasti u BiH ne samo da je nesuvisla, nego je uvredljiva i nema nikakve veze sa stvarnošću", rekao je Moon.

Dugogodišnja podrška SAD-a civilnom društvu i građanskom aktivizmu svakako nije nikakva tajna i ona je, navodi, direktno vezana za cilj za koji se, prema sopstvenim riječima, zalažu lideri koji su na vlasti i lideri političkih stranaka u BiH, a to je puna integracija BiH u evro-atlantske institucije.

"Da bi to postigla, Bosni i Hercegovini je potreban energičan i angažiran sektor civilnog društva i institucije vlasti koje su transparentne i odgovorne. Moj tim radi s građanima i građanskim organizacijama u cijeloj BiH koje žele doprinijeti boljem stanju u zemlji i poboljšati život njenih građana. Naši programi pomoći preko USAID-a, ambasadini programi malih grantova i drugi programi su u 2012. godini iznosili preko 45 miliona dolara", podsjetio je američki ambasador u BiH.

Navodeći mnoge stvari u kojima SAD daje podršku BiH, ističe da SAD pomaže i osnaživanje demokratije i vladavine zakona dok podstiče građane BiH da budu aktivni sudionici pozitivnih promjena.

"Pomažemo organiziranje građana u borbi protiv korupcije. I toliko toga bismo još mogli navesti. Ponosno mogu reći da smo istinski prijatelji ove zemlje i njenih građana. Eto, to je upravo tako", zaključio je.

Ovdje, ističe, radimo u partnerstvu sa sektorom civilnog društva koji insistira na reformama i promjenama koje su neophodne za evroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Govoreći da građani žele odgovorniju vlast, poštivanje ljudskih prava, mladiće i djevojke koji su aktivni lideri u društvu i još mnogo toga kaže da je upravo to što oni rade ključno za demokratiju.

"Mi im pružamo podršku od kraja rata i nastavit ćemo to činiti. Isto tako, nastavit ćemo se sastajati i raditi s političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH uz ovakvu poruku: Ostavite po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i da, teorije zavjere. Fokusirajte se na stvarne probleme s kojima su suočeni građani BiH. Od reformi koje su neophodne BiH kako bi napredovala na putu ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije imat će koristi svi građani", poručio je Moon.

Istakao je nadu da će BiH, skoro dvije decenije nakon okončanja rata, ponovo ući u period obnove i optimizma, period u kojem neće biti zaokupljena sitnim političkim mahinacijama, teorijama zavjere i egocentričnim pojedincima, nego budućnošću ovog društva i izgradnjom zemlje kakvu biste željeli da vaša djeca naslijede.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: