{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Patrick Moon: Bh. političari moraju naći kompromis

29.3.2013. u 20:10
191
46
Patrick Moon: Bh. političari moraju naći kompromis
191
Patrick Moon: Bh. političari moraju naći kompromis
Patrick Moon
Američki ambasador u našoj zemlji Patrick Moon izjavio je kako vjeruje u mlade ljude te da bi američka administracija u BiH voljela vidjeti političare koji su spremni riješiti postojeće problemedok su u školi.
"Razočarani smo, kao i građani ove zemlje, onim što političari (ne) čine u vezi sa usmjeravanjem BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. Nažalost, političari više brinu za svoje stranke nego za građane, što bi građani trebali imati na umu kada dođu izbori i smijeniti takve političare, jer to je suština demokratije", kazao je Moon gostujući u Dnevniku Federalne televizije.

"Rješenja zasigurno postoje, ali političari moraju biti hrabri i naći kompromis. Oni već godinama ne uspijevaju naći rješenje za provedbu presude u slučaju 'Sejdić-Finci', a tu se radi o osnovnim ljudskim pravima. Zemlje u regiji, Hrvatska, Srbija i Crna Gora su na putu ka euroatlanskim integracijama otišle već puno ispred BiH, koja sve više i više zaostaje. Stoga je sada pravo vrijeme da političari preuzmu odgovornost i počnu raditi u interesu svih građana ove zemlje", rekao je Moon.

Američki ambasador se također osvrnuo i na aktuelne probleme u Federaciji BiH, te naglasio potrebu uspostavljanja stabilne vlade, kao i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH koji bi onda mogao odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu.

"Putovao sam širom BiH i imao priliku vidjeti mnoge mlade ljude koji razmišljaju drukčije od političara. Oni stvari vide na drugi način, žele sarađivati međusobno i žele da njihova zemlja ide naprijed. Vjerujem tim mladim ljudima i svakako bismo voljeli vidjeti takve i političare koji bi bili kadri riješiti probleme u ovoj zemlji", zaključio je američki ambasador.

On je naglasio da sva rješenja u BiH moraju donijeti domaći političari, kao i da Evropska unija tom očekuje od njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: