|

Moon: Poboljšati ljudska prava Roma, invalida i LGBT populacije

Moon: Poboljšati ljudska prava Roma, invalida i LGBT populacije
11
F
FENA
15.12.2012. u 20:05
38
komentara
11

dijeljenja
Moon: Poboljšati ljudska prava Roma, invalida i LGBT populacije Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama ovu sedmicu proglasio Sedmicom ljudskih prava u čast 64. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koju je UN usvojio 10. decembra 1948., ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon napisao je na svom blogu da oni tu deklaraciju vide, ne samo kao podsjetnik o vrijednostima, nego i kao vodič za akciju.
"Usvajanjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Sjedinjene Države i vlade širom svijeta priznaju da čovjeku pripadaju određena neotuđiva prava, te da ona služe kao 'temelj slobode, pravde i mira u svijetu'. I dalje ćemo se aktivno angažirati kako bi ljudska prava postala stvarnost za sve osobe u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to ko su i gdje žive", navodi Moon, ističući tri zajednice čija prava nisu zaštićena.

Po njemu, prvu čine Romi, čiji položaj BiH treba poboljšati i ispoštovati svoje obaveze u okviru članstva u Dekadi Roma EU.

Moon je podsjetio da već dvije godine bh. vlasti nisu poduzele ozbiljne korake u cilju provedbe strategije i još uvijek nisu imenovale državnog koordinatora za Dekadu Roma.

Kao drugi segment populacije koji se "nedovoljno vidi" Moon je naveo osobe s invaliditetom, kojih u BiH po procjenama ima 350.000, a preko 80 posto ih je trenutno nezaposleno.

Istakao je da se u BiH zakoni kojima se zabranjuje diskriminacija na osnovu invaliditeta često ne poštuju, a nedostaje i svijest javnosti o pravima osoba s invaliditetom.

"Mi u Ambasadi SAD-a pokušavamo popuniti ovu prazninu koja se odnosi na podizanje svijesti kroz jednomjesečne programe koje organizuje USAID i koji slave različitost među djecom, uključujući i djecu s invaliditetom", tvrdi Moon.

Treći segment "nevidljive populacije" po Moonu je lezbijska, gej, biseksualna i transrodna (LGBT) populacija.

On piše da je svjedok velikog napretka u protekloj godini otkako se mladi bh. građani organiziraju i umrežavaju u nastojanju da traže svoja prava kao ravnopravni članovi društva, kao i da je ohrabren napretkom koji su ostvarili ti hrabri mladi ljudi.

"Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lokalne LGBT grupe u njihovim aktivnostima na promoviranju jednakosti. Prošle sedmice sam se sastao s osobljem Otvorenog centra Sarajevo i na poklon dobio zastavu duginih boja, zastavu LGBT Pride, koju ćemo s ponosom izložiti u galeriji Ambasade SAD, tako da svi zvanični posjetioci mogu vidjeti da Sjedinjene Države podržavaju prava LGBT populacije", piše Moon.

Na kraju, Moon je pozvao sve građane BiH da daju svoj doprinos rušenju zidova diskriminacije, konkretno, predrasuda koje trpe Romi, osobe s invaliditetom i LGBT zajednica.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...