BiH
4

Moon i Lagumdžija: Podrška institucijama na suzbijanju kriminala i korupcije

FENA
Moon i Lagumdžija
Moon i Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija sastao se danas u prostorijama SDP-a u Sarajevu sa ambasadorom SAD-a u BiH Patrickom Moonom.

Tom prilikom ambasador Moon se osvrnuo na osnovne preporuke ekspertne grupe za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH.

Obzirom da je postojeći Ustav Federacije BiH pokazao niz nedorečenosti i prepreka za rad institucija, SDP pozdravlja i daje punu podršku svim procesima koji vode ka uspostavljanju efikasnijeg ustroja Federacije BiH u kojem će sve institucije moći bez svakodnevnih blokada izvršavati svoje ustavne nadležnosti u interesu građana Federacije.

Lagumdžija i ambasador Moon su razgovarali i o setu državnih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, kao i o rješenju provedbe Odluke Evropskog suda u predmetu “Sejdić-Finci”, za koje su se složili da moraju biti u skladu sa evropskim standardima.

Konstatovano je da treba učiniti dodatne napore da se iznađe kvalitetno rješenje za pitanje vojne imovine kao narednog koraka BiH ka NATO strukturama.

Osim toga, na sastanku je razgovarano i o krizi u Federaciji BiH koja je dodatno produbljena pritvaranjem njenog predsjednika Živka Budimira.

Sagovornici su pružili punu podršku institucijama Bosne i Hercegovine koje intenzivno rade na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije uvažavajući puno poštivanje vladavine prava, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.