BiH
0

Lagumdžija i Moon: Intergracija u NATO za sigurnost, ali i ekonomski razvoj

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, sastao se danas u prostorijama SDP-a s ambasadorom SAD-a u BiH Patrickom Moonom.

Lagumdžija i Moon su razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i političkim procesima koji su u toku.

Pored ostalog, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktivnostima na iznalaženju rješenja za implementaciju odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine".

Lagumdžija je ovom prilikom istakao značaj dogovora unutar BiH na usaglašavanju, izradi i usvajanju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost svih građana BiH.

Pri tome, naglasio je, pitanje promjene Ustava nije pitanje isključivo ni za vlast ni za opoziciju nego za sve one koji su istinski opredijeljeni da naša država dobije kandidatski status u EU.

Govoreći o neophodnim preduvjetima da Bosna i Hercegovina učini iskorak ka članstvu u NATO-u, predsjednik Lagumdžija je istakao da očekuje rješavanje pitanja vojne imovine u što skorijem vremenskom periodu, a u skladu s ranije postignutim sporazumom uz uvažavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Sagovornici su se složili da integracija BiH u NATO nije samo sigurnosno pitanje nego i veoma važno pitanje za daljnji ekonomski razvoj zemlje, saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.