BiH
15

Moon: Brinu nas Dodikove izjave o Karadžiću i NATO-u

FENA
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Američku aministraciju brinu neke izjave koje je nedavno dao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, o Radovanu Karadžiću i NATO savezu i u ovom trenutku smatraju da sastanci s njim nisu korisni i odgovarajući, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon.

Pojasnio je da konkretno misli na "najsvježiju" izjavu u Haagu, koja je bila, kako je rekao, promjena od 180 stepeni u odnosu na Dodikove prethodne izjave, od prije osam godina, kada je pozvao na hapšenje bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i nazvao ga zločincem.

"Izjava ovog puta je bila sasvim drugačija. Pohvalio je Karadžića za ono što je uradio za RS. U suštini rekao je da je uradio sve ispravno od samog početka. Mi imamo problema s takvom vrstom izjave", precizirao je Moon u intervjuu za RTRS i naglasio da su Dodikove izjave frustrirajuće za američku Vladu i protive se njihovim stavovima o ratnoj ulozi Karadžića.

Također, podsjetio je i na neke Dodikove izjave o NATO-savezu.

Bio je, kaže, postignut dogovor između šest političkih lidera u BiH kako ići u rješavanju vojne i državne imovine, a od tada je bila, kako kaže, nažalost "nula" napretka.

-Ne znamo zašto su ti problemi u Banjoj Luci. Smatramo da su uvjeti dobri i da možemo ići dalje i da je udovoljeno uvjetima koji su bili važni Dodiku - rekao je ambasador Moon.

Ponoviši da se nije sastao u utorak s Dodikom, tokom posjete Banjoj Luci, jer su razgovori s njim postali frustrirajući, američki ambasador u BiH je rekao da se sastaje s drugim članovima SNSD-a i drugim stranaka u RS te se nada da će biti ispravnih uvjeta da se sastane s Dodikom u budućnosti.

"Smatramo da moramo dati malo vremena da donesemo našu procjenu u vezi sa sastankom s Dodikom", rekao je američki ambasador i ponovio da u ovom trenutku američka adminsitracija ne smatra da su korisni i odgovarajući ti sastanci.

Naveo je da američka administracija ne prekida odnose s predsjednikom Dodikom, ali smatraju da ovo nije najbolji trenutak za sastanak.

Naglasio je da žele da vide napredak BiH prema NATO-savezu i cijenili bi izjave koje su manje nacionalističke i više orjentirane ka napredovanju ove zemlje.

Smatraju i da je neophodna veća saradnja svih lidera u BiH kako bi BiH išla ka EU i NATO-savezu.