Pod istim krovom
0
Montevideo, ne vidio se s Pala
Komentari (81)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovako nam i treba, kad smo glup i naivan narod, pa sve brzo i lako zaboravljamo!
ne brinite, sa pala redovno kada kažu odoh u grad, misle u sarajevo...u sarajevo izlaze, dobijaju posao, gledaju filmove..pa tako će i ovaj film vidjeti mimo njihovog \"kulturnog centra\" na Palama, jer oni i nemaju kina...a ovi ostali koji neće sići u grad, da vide film, neka čekaju u svojim brlozima i postaju sve divljiji i asocijalniji... Normalan svijet se druži...
a ako je po toj logici, onda su svi srbi danas turci, obzirom da je turska 500 godina bila na ovim prostorima, sve su bili vojnici...a zene nisu vodili
ko su ba sve bili srbi, vecu glupost dugo nisam cula :), :)
Svaka cast na textu...
@Bure (predhodni komentar), Ne radi se o pomirljivoj retorici, nego se clanak dotice neceg mnogo dubljeg. Radi se naime, o obracunu kulture i primitivizma koji je uvijek posljednje uporiste nacionalizma. Ma koliko Srbi a bogami i Bosnjaci sebe prikazuju kao gradjani ili intelektualci kada dodje do sukoba misljenja oko nacije ili ti balkanske retorike iz njihovog govora nemoguce je sakriti primitivizam. Mislim da je to autor ovog clanka htio da kaze.
Sve to stoji ali ipak imam jednu malu zamjerku ( koju pretpostavljam većina ovdje neće ni skontati ).... Odavno sam se uvjerio da je moguće izraziti misao i uz maksimalno izbjegavanje grupnih sterotipa, tipa pominjanja \"pala\" ( \"...ne vidio se s Pala\" ) iako se podrazumijeva da nisi time rako da su \"paljani\" ovakvi ili onakvi...Ipak, po meni je i dalje moguće naglasiti suštinu i bez pominjanja pominjanja kolektivnih kategorija ( mjesta i naroda, npr. Srbi, Pale i sl.)...Interesantno je da je malo takvih tekstova i takve komunikacije inače...kad sam davnmo prdlago da se riječ\" srpski zločinci\" zamijeni daleko preciznijom formulacijom ( ratni zločinci RS-a), malo se ko odazvo na to...kao i danas uostalom.....Mislim, koliko nas iskreno poznao smirujuću retoriku?
Ovo je daleko najbolji Buricev clanak koji je moja milenkost na ovom portalu imala cast procitati. Cista desetka. Bez uvredljivih rijeci, elegantan pregled stanja na pravi gradski, pa mozda i sarajevski nacin. Cestitam! Drzi se ove formule pa ce se i prosjek citalaca na ovom portala poboljsati.
Bure, hval ana tekstu...koji me je ponovo potakao da se upitam \"da li je uopte moguće osvijestiti ili bar nadahnuti \"konstruktivno ograničene\" da bar malo prošire vidike...zar je sav ovaj animozitet u svom ruhu krajnje filistarske banalnosti zaista jedina utjeha tim očajnicima...il je to samo \"trenutno otpuštanje ventila\" a inače nisu takvi?
@ \"Dokle vise\"...ok sve i da Bošnjaci vuku srpsko porijeklo, očigledno se već odavno ne osjećaju tako...i pored sve logike i volje, ne vidim kako etničko porijekla automatski podrazumeijva bilo kakvu konstruktivnost..naprotiv, kod nas često ( mada ne uvijek) podrazumijeva destruktivnost, sudeći po animozitetnim komentarima na ovoj stranici...Uostalom, i Srbi su postali, zar ne, a i oni su na balkan došli odnekud i tu zatekli opet jedan drugi narod ili narode, ako ćemo po standardnoj istoriji zar ne?...ako bi se svi vraćali unazad i unazad, završili bi kod pračovjeka...il ameba...Dakle, nikad ništa nisam imao protiv Srba, Hrvata, Bošnjaka, Muslimana, Turaka, Albanaca, Arapa, Jevreja....već protiv onih koji govore u množini i djele morlane etikete kolektivima....zbog velikog broja takvih, mi smo ovdje gdje jesmo ;)
Kakve veze ima ista sa filmom .:S film je odlican i mnogi ga nece gledati tbog divjaka kga briga za njega ,glupi su svi sto im to utice na film
sjeti se pravila prve bracne noci u feudalnom sistemu, sjeti se ko su bili begovi a ko kmetovi. i onda... pocni uciti o vjeri pradjedovskoj, islamu :D
Bosancerosu nepismeni, neznas gdje se upotrebljava veliko slovo ! Da ista znas cutao bi i vratio se vjeri pradjedovskoj ! glupane tupi !!!
ama petre srbi mogu i pasti travu na romanijskim visoravnima i opet vide bolje od onih sa mjeseca jer su naravno nebeski narod..s toga vam je od tri mora ostala drina.
U Bog te video
Ko imalo na brdu stajase vise vidju no onaj pod brdom /Njegos/.Sa Pala se \"Montevideo\" i nekako vidi a iz rupe sarajevske ama bas nista ,dolje je magla .Istina zar ne !
ahmede rentas li jos u orebicu kokuze,ili je francuska baba sponzorusa kupila kakvu garsonjeru da i ti imas nesto svoje.