BiH
0

Moldavija preuzima iskustva FBiH u upravljanju čvrstim otpadom

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
U radnoj posjeti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u Sarajevu danas boravi visoka delegacija Republike Moldavije s ministrom okoliša Gheorgeom Salaruom na čelu.

Kako je izjavio na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma Mate Bandur, ova posjeta uslijedila je na prijedlog Svjetske banke s ciljem da se gostima iz Moldavije prezentiraju pozitivni pomaci ostvareni realizacijom prve faze projekta “Upravljanje čvrstim otpadom”, s obzirom na to da Moldavija želi ući u EU i pripremiti legislativu za taj proces iz oblasti okoliša.

Po Bandurevim riječima, u prvoj fazi projekta "Upravljanje čvrstim otpadom", koja je završena 30. juna, Federalno ministarstvo okoliša i turizma utrošilo je 30 miliona dolara IDA kreditnih sredstava, a urađene su deponije u Bijeljini, Banjoj Luci, Zenici, Mostaru, Sarajevu te u Tuzli izgrađena reciklažna hala.

Druga faza, kako je najavljeno, počet će u oktobru i bit će posebno implementirana u FBiH, a posebno u RS-u. Ona će koštati 40 miliona eura, dok će 55 posto sredstava pripasti FBiH, a 45 RS-u i to su također kreditna sredstva.

Osvojena nagrada Federalnog ministarstva okoliša i turizma na međunarodnom natjecanju Svjetske banke pod nazivom Unapređenje života ljudi u regiji Evrope i centralne Azije, predstavlja priznanje uspješnosti u implementaciji projekta i impresivnih rezultata koje je do sada postiglo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, zbog čega je baš BiH preporučena od Svjetske banke kao primjer koji treba slijediti.

Ministar okoliša Moldavije Gheorg Salaru istaknuo je da će danas biti potpisan memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstva i da će ova prva faza saradnje obuhvatiti prvenstveno razmjenu iskustava.

-Moldavija želi pristupiti EU i trenutno smo u fazi prilagođavanja naše legislative standardima EU.Naš cilj je preuzeti vaša iskustva u upravljanju čvrstim otpadom, kazao je Salaru.

Potpisivanjem ovog ugovora, među ostalim, će biti ojačana na poljima razvoja i implementacije okolišnih politika i legaliziranja, uključujući implementiranje međunarodnih i regionalnih konvencija okolišne zaštite, procjene utjecaja na okoliš, integriranja kontrola industrijskog zagađenja, održivog razvoja, kao i zaštite biološke raznolikosti, reguliranja aktivnosti s genetski modificiranim organizmima i upravljanje zaštićenim područjima te poljima upravljanja otpadom i opasnim supstancama, uključujući transport otpada preko granice.