Stjepan Krešić za Sarajevo-x.com
0

"Moja smjena je početak kraja postojanja HDZ-a 1990"

Razgovarao: F. Borić
Krešić: Ostajem u politici
Krešić: Ostajem u politici
Nekoliko sati nakon što se u medijima pojavila informacija da je predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice 1990 donijelo odluku o smjenjivanju Stjepana Krešića, dosadašnjeg člana stranačkog predsjedništva, razgovarali smo sa ovim dosadašnjim predsjedavajućim Doma naroda Federacije BiH.

Gospodine Krešiću, da li ste upoznati sa razlozima zbog kojih je stranački vrh donio odluku o Vašem smjenjivanju sa svih pozicija u stranci?

Pa, ja nikakvu odluku još nisam dobio. Čuo sam je od medija, već sam imao petnaestak poziva vaših kolega novinara. Prema informacijama koje imam, Predsjedništvo HDZ-a 1990 je donijelo tu odluku, a medijima ju je pročitao predsjednik Božo Ljubić, rekavši kako se udaljavam sa svih dužnosti i da je pokrenut stegovni postupak.

Mislim da je razlog različito mišljenje i gospodi u HDZ-u 1990 smeta što imam drugačije mišljenje od predsjednika Ljubića.

Sve u svemu, ovo je početak kraja te stranke.

Kažete da ste imali drugačije mišljenje. Koje i zbog čega?

Ja od prvog dana tvrdim da je sporazum koji je predsjednik Ljubić sklopio sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem štetan po HDZ 1990. U tom sporazumu nema nikakve iskrenosti. Sporazum je sklopljen netransparentno, nestatutarno, mimo stranačkog predsjedništva i središnjeg odbora kao organa stranke.

Kažete da je ovo početak kraja HDZ-a 1990. Zašto ste sigurni u to?

Ovo je početak kraja HDZ-a 1990 zato što ima još ljudi koji razmišljaju kao ja, i koji neće biti dio stranke koja nije demokratska stranka, u kojoj se ne uvažava drugačije mišljenje. A Božu Ljubića bih pozvao da se sjeti kako je on zbog različitog mišljenja prije četiri i pol godine isključen iz HDZ-a BiH.

Koji je Vaš sljedeći potez, hoćete li se obratiti Visokom sudu časti HDZ-a 1990?

Neću. Meni Sud časti ne može suditi jer sam ja častan čovjek, za razliku od Bože Ljubića. Ja od danas nisam član HDZ-a 1990. Ali ću svakako ostati u politici.

U kojoj stranci?

To je manje bitno, imam brojne ponude. Gospodi koja su me otjerala poručujem da ostajem u politici, a da HDZ 1990 uskoro neće postojati.