GO HDZ 1990
0

"Iznad interesa hrvatskog naroda ne postoji ništa"

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Gradski odbor HDZ-a 1990 Mostar na jučerašnjem sastanku zaključio je kako je bez obzira na objave u medijima ta stranka dokazala da iznad interesa hrvatskoga naroda ne postoji ništa, saopćeno je iz tog odbora.

"U posljednje vrijeme Hrvati u BiH su predmetom jedne do sada neviđene medijske i političke agresije koja za isključivi cilj ima od najmalobrojnijeg naroda u BiH učiniti nacionalnu manjinu.

U takvim sociopolitičkim okolnostima u kojima se ne biraju sredstva napada HDZ1990 je postao jedna od dražih, ako ne i najdraža, meta dežurnih medijskih i političkih dušobrižnika koji svoje frustracije liječe blateći ideale koje zastupa HDZ1990 i želeći narušiti integritet naše stranke.

Ovim putem svima njima GO Mostar HDZ1990 poručuje da im je uzalud trud", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe kako je snagu i iskrenost svojih namjera HDZ1990 u postizbornom vremenu pokazao odbijanjem vodećih funkcija na svim nivoima vlasti, od državne, federalne, pa do kantonalnog nivoa, a koje su im, kako se navodi u saopćenju nuđene od strane SDP-a i njima naklonjenih satelita.

Uz ostalo, u saopćenju se navodi kako je dogovor po ključnim pitanjima za hrvatski narod jedina opcija, te da je plod toga Sporazum potpisan s HDZ BiH, a koji je dokaz političke zrelosti, a ne slabosti.

"Međutim, koliko god to mediji propagirali, osobito oni čiji informativni program uređuje SDP, potpisivanje sporazuma nikada neće značiti ujedinjavanje dviju stranaka u jedno tijelo.

Dogovor i postignuti sporazum znači jednu snagu hrvatskoga naroda koju ne može niko, osim nas samih kao naroda, dovesti u pitanje. Ko god bude potkopavao ovaj dogovor i zloupotrebljavao ga, snositi će odgovornost i pred narodom, i pred istorijom“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe kako HDZ1990 neće nikada izdati snagu dogovora o egzistencijalnim pitanjima hrvatskoga naroda u BiH, te da HDZ1990 nije i nikad neće biti HDZ BiH.

"Kao i uvijek do sada protivit ćemo se svakoj politici koja stvarnost gleda kroz prizmu partijske iskaznice i koja robuje osobnim interesima, trošenju javnog novca i rodbinsko-kumskim pozicioniranjem", navodi se u saopćenju te ističe kako je to poruka i Stjepanu Krešiću.

"Ne slažemo se u načinu tretmana Krešića u trenutku u kojem se on dogodio. Institucionalno traženje odgovornosti za višemjesečno kršenje Statuta i ideala HDZ-a1990 od strane bivšeg predsjednika ŽO HDZ1990 je moralo doći ranije.

S druge strane, GO Mostar HDZ1990 se u jednome slaže s Krešićem, a to je da je njegov odlazak iz HDZ-a1990 početak kraja ove stranke, ali ne u smislu u kojem bi on to priželjkivao, nego je to kraj HDZ1990 u kojem je pojedincima važniji lični dobitak , primanja od 5/6 hiljada maraka, besplatni ručkovi, službena auta, vozači itd., od ideala i misije koju zastupa HDZ1990.

Iskreno se nadamo da je Krešić u pravu kada govori da je on samo prvi u nizu onih koji će napustiti HDZ1990. Ovim putem GO Mostar HDZ1990 svim 'Stjepanima Krešićima' koji sebe prepoznaju u idealima koje je on zastupao i zastupa poručujemo da slijede njegov primjer", navodi se u saopćenju GO HDZ1990 Mostar.