Bez štrajka radnika?
0

Moguće povećanje najniže plaće u RS-u

FENA
Rade Ristović
Rade Ristović
Nova najniža cijena rada u RS-u mogla bi biti dogovorena danas, a time bi bio otkazan najavljeni štrajk u tom bh. entitetu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Rade Ristović rekao je, nakon trosatne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a, da je realno da sutra bude potpisan novi opći kolektivni ugovor, ali nije želio da govori o kojem iznosu najniže plaće bi moglo biti riječi.

Pojasnio je da to i potpisivanje novog kolektivnog ugovora zavisi od dogovora Saveza sindikata i Unije poslodavaca RS-a, koji će biti finaliziran sutra.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić ističe da će sindikalci tražiti da najniža cijena rada iznosi 400, umjesto sadašnjih 320 KM.

Ukoliko taj prijedlog bude prihvaćen i novi kolekivni ugovor bude potpisan, još jednom će s granskim sindikatima razmotriti održavanje štrajka radnika u RS-u zakazanog za 12. maj.

Mišić smatra da je važno to što će opći kolektivni ugovor definirati minimalna prava za sve radnike u RS, te upozorava da 63 posto poslodavaca ne poštuje elementarna prava radnika i od inspekcije rada očekuju da poveća aktivnosti na terenu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Ranko Milić najavio je da će o svemu još konsultovati predstavnike tog udruženje.

Kada je u pitanju topli oblik, on kaže da je uvjet da on bude oslobođen plaćanja poreza i doprinosa bez obzira na to da li se priprema u preduzećima ili kupuje kod ovlaštenih proizvođača hrane.