Generalni štrajk u RS
0

Stanje u privatnim firmama katastrofalno

FENA
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (SSRS) Ranka Mišić tvrdi da sindikat ne odstaje od generalnog štrajka radnika u RS-u, ali još uvijek se ne zna ni datum ni drugi detalji tog štrajka koji je najavljen još krajem januara.

O tome, kao i o sadržaju odluke o objavi generalnog štrajka i dužini njegovog trajanja, još uvijek se raspravlja na sjednci Generalnog vijeća SS-a, koja je u toku u Banjoj Luci.

Mišić je navela da postoje prijedlozi da se pričeka informacija Vlade RS-a o realizaciji njenih zaključaka od 31. marta ove godine, kojima je naloženo nadležnim organima da u roku od 30 dana izvrše kontrolu u preduzećima o primjeni Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, odnosno o poštivanju ili kršenju prava radnika.

Navodi i da je ocijenjeno da je stanje u dobrom dijelu privatnih preduzeća u RS-u katastrofalno, odnosno „toliko katastrofalno da su govornici to potkrepljivali i suzama i potrebom da se na najradikalniji način iskaže protest zbog onog što se dešava, zbog nepoštivanja zakona i kolektivnih ugovora“.

Ona je novinarima u pauzi sjednice izjavila i da se radnicima u mnogim privatnim firmama, iako je to nezakonito, čak zabranjuje sindikalno orgnizovanje, te prijeti otkazom u slučaju štrajka.

Izrazila je nezadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka s predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS-a Rankom Milićem, ocijenivši da on ni na jedan zahtjev sindikata, upućen 1. februara ove godine, nije dao konkretan odgovor i da je iznosio lične stavove, jer nije održana sjednica Unije na kojoj je trebalo razmatrati te zahtjeve.

„Da smo postigli bilo kakav dogovor s poslodavcima, vjerovatno bi generalni štrajk stavili na 'stand bay'“, rekla je Mišić.

Njen stav je i da sindikat treba uputiti zahtjev Vladi RS-a da učini dodatni napor, čak i da izvrši pritisak „na one iste poslodavce koji su u poslednjih nekoliko godina na raspolagnje dobili za svoj privatni kapital preko 350 miliona maraka“.

I dok traje sjednica Generalnog vijeća Sindikata RS-a, predsjednik Unije poslodavaca u RS-u Ranko Milić uputio je dopis Ranki Mišić da će u naredenih 10 dana sazvati sjednicu Skupštine Unije „s ciljem zauzimanja stavova o neusaglašenim pitanjima”.