Odluka o datumu u martu
0

Sindikat u RS-u ne odustaje od generalnog štrajka

FENA
Predstavnici Unije privrednih sindikata Saveza sindikata Republike Srpske ponovili su danas opredjeljenje za organiziranje generalnog štrajka upozorenja u RS-u zbog lošeg položaja radnika, nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora i nemogućnosti da radnici ostvare svoja zagarantovana prava.

Mile Ribić, potpredsjednik Saveza sindikata RS-a, precizirao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se do danas nisu promijenile okolnosti koje bi utjecale na neodržavanje štrajka.

"Položaj radnika je i dalje težak, prava se ostvaruju i lošije nego ranije, a i dalje imamo nepoštivanje provođenja Zakona o radu, posebnih kolektivnih ugovora i svega onoga što regulira prava i položaj radnika u privredi“, naglasio je Ribić.

Sindikalci su spremni na razgovore s Vladom i Unijom poslodavaca RS-a, ali, dodao je, do danas nije postignuta puna saglasnost u vezi s otvorenim pitanjima, a nije ni održan novi sastanak iako je najavljen početkom mjeseca.

Ribić je rekao da nije tačno da je problem između sindikalaca i poslodovaca samo u vezi s toplim obrokom, te da Sindikat ne traži nikakvo novo pravo, već samo da se ispoštuje ono što je utvrđeno zakonom i kolektivnim ugovorom.

Ukazao je na loš položaj radnika u privredi, koji preživljavaju, a nerijetko rade bez plaće.

"Mislimo da je vrijeme da u ovoj zemlji sve strukture upozorimo na stanje radnika u privredi. Nismo više spremni tolerirati nezakonje, nepoštovanje kolektivnih ugovora i prava radnika i u odbrani tih prava iskoristit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, rekao je Ribić, koji je potvrdio da su uputili i pismo podrške kolegama u Federaciji BiH koji su danas organizirali proteste u Sarajevu.

Uniju privrednih sindikata čini 10 granskih sindikata i svi su jednoglasni u ocjeni da se održi generalni štrak upozorenja o čemu će odluku donijeti Vijeće Saveza sindikata RS-a u martu.

Do štrajka upozorenja moglo bi doći u aprilu, ukoliko se ne postigne dogovor socijalnih partnera.