Potpisan kolektivni ugovor
0

Dogovorena najniža plata u RS - 370 KM

SRNA
Predstavnici Vlade Republike Srpske, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca RS potpisali su danas opšti kolektivni ugovor i utvrdili da od 1. jula najniže plata u ovom entitetu bude 370 KM, osim za grane tekstila i obuće gdje ostaje 320 KM.

Ugovor su potpisali premijer Milorad Dodik, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić.

Na današnjem sastanku  u Banjoj Luci dogovoreno je da će Vlada RS  u  narednih  18 mjeseci predložiti   novi zakon o radu,  te  da će  po hitnom postupuku  ponuditi   i eventualno  neoporezivanje  toplog obroka     što bi poslodavcima   dalo veće mogućnosti da  nesmetano isplaćuju  povećani   iznos  najniže cijene rada.

Dodik je novinarima izjavio da potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora "niko nije ni pobijedio ni izgubio, već je to dokaz da se uvijek može postići uspješan dogovor".

Mišić je najavila da će u ponedjeljak, 10. maja   biti  održana  sjednica Predsjedništva  Saveza sindikata RS   na kojoj će biti    odlučeno    da li će biti data podrška generalnom štrajku  u RS,  planiranom za 12.  maj.   

"Novim   opštim     kolektivnim   ugovorom   ograničen je minimum   ispod kojeg plata ne može ići,  ali ne i maksimum,  tako da   će radnici,  zavisno  od grane u kojoj su zaposleni, moći biti i više plaćeni", kaže  Mišićeva.  

Ona je ocijenila   da su pregovori bili  teški,  ali da je značajno što je potpisan opšti kolektivni ugovor,   mada je   Sindikat  tražio povećanje  minimalne  cijene 	rada na 400 KM, a dobio 370 KM.  
Mišić je najavila   stroge mjere kontrole poslodavaca da li isplaćuju dogovorenu  cijenu rada na čemu će biti angažovane sve raspoložive  snage.    

 Milić je  rekao da se     nada   da će poslodavci  moći da ispoštuju   	povećanje najniže plate za  50 KM,   ali je upozorio da     u svijetu   postoji trend smanjenja plata  zbog ekonomske  krize.