Uskoro pred Skupštinom KS
64

Moguće izmjene moratorija u Sarajevu koji je naljutio radnike s ugovorima na određeno

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Radnici nekoliko javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koji već godinama nemaju ugovore na neodređeno, proteklih dana su izlazili na ulice negodujući zbog moratorija na zapošljavanje koji je na snazi u KS, a zbog kojeg bi stotine radnika kojima ističu ugovori na određeno mogli ostati bez posla.

Iako su predstavnici javnih ustanova još prije dvadesetak dana počeli upozoravati na negativne posljedice moratorija, eventualne izmjene i dopune Zaključka o moratoriju naći će se pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo tek na sjednici 28. oktobra ove godine.

Među prvima su se požalile ustanove kulture čiji direktori su se sastali s resornim ministrom kulture i sporta KS Kenanom Alikadićem upozoravajući na teške posljedice moratorija.

Potom su radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija obustavili rad zbog straha od gubitka posla usljed nemogućnosti otvaranja novih konkursa, odnosno produženja ugovora. Iz preduzeća Sarajevo-šume također su prije nekoliko dana najavili štrajk, jer bi do kraja godine mogli ostati bez 105 radnika zbog moratorija.

Dopune zaključka

Usljed sve većeg pritiska javnih ustanova na Skupštinu KS da ukine ili izmijeni Zaključak o moratoriju, zastupnica Jasna Duraković (SDP BiH) predložila je dopune zaključka, a kojima bi se zaštitili radnici s ugovorima na određeno vrijeme.

U izmjenama i dopunama Zaključka o moratoriju, o kojima će se glasati 28. oktobra, navodi se da moratorij ne vrijedi u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme do tri mjeseca u postupku prijema u radni odnos. S tim u vezi bilo bi moguće produžiti ugovore radnicima s ugovorima na određeno.

Prema ranijem zaključku iz moratorija su izuzete odgojno-obrazovne i visokoškolske ustanove, zdravstveni radnici, Uprava policije, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo za hitna i opravdana zapošljavanja uz obaveznu prethodnu saglasnost Vlade KS. Izuzeto je i zapošljavanje preko Službe za zapošljavanje KS.

Sada su na ovu listu dodate i ustanove kulture te psihoterapeuti i psiholozi u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite.

Moratorij na zapošljavanje protekle godine česta je tema rasprave zastupnika Skupštine KS. Stoga je u više navrata ukidan pa ponovo donošen.

(Ne)selektivna zapošljavanja

Međutim, sada je jasno da je moratorij otvorio dodatna pitanja o zaposlenima u javnim preduzećima koji godinama rade na ugovore na određeno, iako Zakon o radu jasno nalaže da radnici moraju dobiti ugovore na neodređeno nakon tri godine uzastopnog rada.

Duraković u komentaru za Klix.ba govori da je Zaključak o moratoriju "pogodio u srž jer se u proteklom periodu pokušalo osigurati stabilno biračko tijelo procesom (ne)selektivnog zapošljavanja u javnim preduzećima u KS".

"Evidentno je da se aktuelna Vlada u KS nije petljala u svoj posao, tim više ne postoji opravdan razlog da se Vlada sada bavi procesom zapošljavanja. Nova skupštinska većina će zasigurno budućoj Vladi KS dati zadatak da se odlučivanje vrati u institucije u KS i da se ne smije nastaviti dosadašnja praksa da pojedinci ili određene političke strukture imaju apsolutnu moć upravljanja i odlučivanja u procesima zapošljavanja, direktno kršeći pravni poredak u KS", kazala nam je Duraković.

Podsjetimo, predložene dopune Zaključka o moratoriju bi se trebale razmatrati na sjednici Skupštine KS 28.10.2020. godine kako bi se u potpunosti ispoštovali svi pozitivni pravni propisi.