Dug proces
15

Mogherini: Jasan je interes da Balkan bude dio evropskog bloka

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je danas da je jasan interes Brisela da cijeli Balkan bude unutar evropskog bloka.

Mogherini je u govoru na godišnjoj konferenciji ambasadora EU u Briselu priznala da je to dug i komplikovan proces, za koji će biti potrebno određeno vrijeme.

Ona je podsjetila da je za rješenje spora između Grčke i Sjeverne Makedonije bilo potrebno 25 godina i da je to učinjeno zahvaljujući hrabrosti, liderstvu, upornosti i neprestanoj podršci EU.

Prema njenim riječima, iste vrijednosti neophodne su i za ostatak Balkana, uz neprestano prisustvo EU.

"Pomirenje je najbitnije jer je Balkan jedino mjesto gdje proširenje dopire do suštinske vrijednosti izgradnje EU, a to je uspostavljanje mira gdje je bio rat. To je bila prvobitna ideja EU i sada isto važi za Balkan", naglasila je Mogherini.

Ona je napomenula da od ekonomskog, trgovinskog i društvenog razvoja korist neće imati samo Balkan već i EU jer zemlje u regionu nisu izvan geografskih granica bloka, već su susjedne države zbog čega to nije samo pitanje proširenja, već realnog ujedinjenja evropskog kontinenta.