Sastanak s liderima
6

Mogherini i Hahn izrazili podršku EU perspektivi proširenja za Zapadni Balkan

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn održali su sastanak s liderima Zapadnog Balkana.

Riječ je o radnom sastanku s liderima svih šest partnera sa Zapadnog Balkana na marginama 72. generalne skupštine UN-a u New Yorku, kako bi unaprijedili rad na putu EU integracija cijelog regiona.

"Iznova smo potvrdili nedvosmislenu podršku Evropske unije perspektivi proširenja za Zapadni Balkan, koja je nedavno iskazana i na nivou Evropskog vijeća, kao i od predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, u njegovom godišnjem govoru o stanju unije početkom ovog mjeseca. U skladu s tim opredjeljenjem, Evropska unija intenzivira svoju podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata", piše u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahna.

Oni ističu zadovoljstvo da su lideri predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije Zoran Zaev potvrdili svoje opredjeljenje za pojačan rad na reformama, posebice u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava te regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah.