Sarajevo
65

Mnogi pacijenti danas nisu dobili zdravstvenu uslugu: Pitali smo ih šta misle o štrajku

S.H.P.
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su početkom septembra stupili u štrajk, jer nije postignut dogovor s Vladom KS da im se povećaju plate. Iako su prvobitno primali sve pacijente, ljekari trenutno primaju samo hitne slučajeve i one koji su već imali zakazan termin.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Dom zdravlja Centar i razgovarala s pacijentima kojima su trebale medicinske usluge, a nisu ih dobili.

Mišljenja pacijenata o tome da li je štrajk zdravstvenih radnika opravdan su podijeljena. Dok neki pacijenti opravdavaju štrajk i borbu za bolje uvjete rada, drugi smatraju da nema opravdanja što medicinski radnici već skoro mjesec ne rade u punom kapacitetu.

"Rekli su mi da nema šanse da me prime iako imam uputnicu. Mislim da, kada je riječ o zdravlju, štrajk nije opravdan i da to treba riještiti na neki drugi način. U odnosu na to kakava je situacija u državi, mislim da su ljekari adekvatno plaćeni", rekao je Mesud Durić.

Ervina Hiberta također nisu željeli primiti na pregled jer nije hitan slučaj.

"Htio sam na pregled, ali nisu me htjeli primiti. Uzeli su mi broj telefona i rekli da čekam do daljnjeg. Štrajk nije opravdan, nema govora. Ne može biti opravdan ako se mjesec ne radi", rekao je Ervin Hibert.

Iako nije primljen na pregled, Ferid Karamustafić opravdava štrajk jer se, kako kaže, zdravstveni radnici trebaju izboriti za svoja prava.

"Treba ljude adekvatno platiti da nam ne idu. Ja da sam 20 godina mlađi, ne bih bio ovdje ni 24 sata, s kompletnom porodicom bih otišao", rekao je Karamustafić.

Tamaru Mandru nisu primili jer je laboratorija u štrajku, a budući da nije imala preporuku "hitno", nije ni mogla dobiti uslugu.

"Nisu me primili jer je laboratorija u štrajku. Bili su vrlo ljubazni. Ja razumijem da ljudi štrajkuju i bore se za svoja prava. Hvala Bogu meni nije bilo hitno. Mislim da je štrajk opravdan. Uvijek sam zadovoljna uslugom u Vrazovoj i žao mi je da su dovedeni u ovu situaciju i ne treba im još otežavati ako nismo hitni slučajevi", rekla je Tamara Mandra.

Podsjećamo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od 2. septembra je u generalnom štrajku koji će trajati do postizanja dogovora, odnosno do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Oni su najavili da će od danas primati samo hitne pacijente, odnosno samo životno ugrožene, a ne kao do sada raditi oko 80 posto posla. Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić kazao je kako je takva odluka donesena jer nije bilo nikakve reakcije aktuelne vlasti.