{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF nakon sastanka u Vladi FBiH: Ohrabreni smo pozitivnim procesima u FBiH

5.11.2015. u 12:34
14
14
MMF nakon sastanka u Vladi FBiH: Ohrabreni smo pozitivnim procesima u FBiH
14
Šef misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH istakao je zadovoljstvo pozitivnim procesima koji su vidljivi u Federaciji BiH, posebno naglasivši rezultate Vlade FBiH u provođenju Reformske agende.
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević sa saradnicima, razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 28. oktobra kako bi nakon razgovora s predstavnicima Vijeća ministara, entitetskih vlada i drugih institucija izvršilI pregled stanja u pripremi donošenja odluke o novom kreditnom aranžmanu ili programu koji bi bio povoljan kako Izvršnom odboru MMF-a tako i vlastima u BiH.

Sklapanje novog aranžmana s MMF-om, ali i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kako je rekao Ilahi, zavisit će od napretka u provođenju reformi i ostvarenju zacrtanih ciljeva na putu oporavka ekonomije u Bosni i Hercegovini. Istaknuta su pitanja kao što su projekcija budžeta za 2016. godinu, smanjenje tekuće potrošnje i restrikcija u zapošljavanju u javnom sektoru, reforma penzionog osiguranja i državne uprave i druga.

Premijer Novalić je istakao dosadašnje rezultate u provođenju Reformske agende, rekavši da je ova godina bila teška jer su trebali biti doneseni reformski zakoni u oblasti radno-pravnog zakonodavstva, a da će se sljedeće godine uslijeiditi rad na poboljšanju poslovnog okruženja za investitore, što podrazumijeva brže izdavanje dozvola za registraciju privrednih subjekata, jaču kontrolu parafiskalnih nameta, borbu protiv sive ekonomije i poticaje zaošljavanju.

Jedan od glavnih ciljeva naglašenih u Reformskoj agendi u sljedećoj godini je donošenje zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, te nastavak provođenja aktivnosti iz Reformske agende.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: