Dokaz da nije sve u novcu
506

Mladići iz Banje Luke obišli četiri zemlje za 36 eura

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Da za višednevna putovanja i upoznavanje različitih kultura nije presudan isključivo novac potvrđuje slučaj dvojice mladih studenata iz Banje Luke, koji su minulog ljeta za nevjerovatnih 36 eura proputovali oko 3.500 kilometara, kroz četiri europske zemlje.

Dragan Živković (24) i Nikola Ivanović (24) su auto-stopom, za 16 dana obišli Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Italiju, a za skoriju budućnost najavljuju nove pustolovine i avanture. U razgovoru za portal Klix.ba tvrde kako su najveću kilometražu napravili po Austriji, a da su najviše vidjeli u Italiji.

“Tokom proputovanja kroz Italiju bili smo u Trstu, Veneciji i Veroni, dok smo u Austriji posjetili Innsbruck i Salzburg, a u Sloveniji Ljubljanu i Kopar”, ispričao je mladi avanturista Živković.

On dodaje, kako se sa Nikolom upoznao tri sedmice prije putovanja, te da su obojica zaljubljenici u avanturu i auto-stopiranje.

“Nismo imali nikakav konkretan plan putovanja, samo okvirni. Kroz stopiranje otkriješ stvari koje ne pišu u knjigama, a ono najinteresantnije se dešava između gradova. Nijednom nam nije palo na pamet da prekidamo put, samo da promijenimo mjesto u koje idemo”, ističe Ivanović.

Mladići dodaju kako su tokom višednevnog putovanja promjenili veliki broj automobila, ali da su samo jednom platili kartu, i to u Italiji, gdje ih je policija na to natjerala.

Dragan i Nikola pričaju kako njihove porodice nisu bile oduševljene avanturom, ali da ih to nije obeshrabrilo te da sličnu stvar planiraju ponoviti i naredne godine.

“Postoji nekoliko opcija za narednu avanturu, a jedna od njih je Istočna Europa. Možda nekada auto-stopom odemo i na put oko svijeta, nikad se ne zna”, zaključili su mladi banjalučki studenti.