{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladić u Haagu želio govoriti o Gavrilu Principu

F
19.1.2012. u 20:11
0
11
Mladić u Haagu želio govoriti o Gavrilu Principu
0
Mladić u Haagu želio govoriti o Gavrilu Principu
Ratko Mladić
Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, optužen pred Haaškim sudom za genocid u BiH, u četvrtak je na statusnoj konferenciji naišao na nerazumijevanje predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea koji ga je, kada je zatražio da govori "o 1918." i "srpskom oficiru Gavrilu", odmah prekinuo.
Dok je Mladić pokušavao govoriti o atentatoru na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda Gavrilu Principu koji je "svoj život žrtvovao" i umro 1918. u češkom zatvoru Terezin, predsjedavajući sudac prekinuo ga je i poručio mu da mu ne dopušta da nastavi govoriti o temama koje nisu predmet statusne konferencije te ga upozorio da će ga sljedeći put, ako ga bude smetao, udaljiti iz sudnice, javila je Hina.

Gotovo dvosatno ročište proteklo je u razmatranju priprema za suđenje, odnosno rokovima za dostavu podnesaka i dokaza. Sljedeća statusna konferencija zakazana je za 23. veljače ove godine. Iako je još u prosincu sudac Orie kazao kako bi suđenje Mladiću moglo započeti 27. ožujka ove godine, njegova obrana ponovno je poručila da ne može biti spremna prije kraja oktobara.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Svoje obraćanje sucu Mladić je u četvrtak započeo riječima "druže", no Orie mu je na provokaciju strpljivo odgovorio kako mu je poznato da je to bilo uobičajeno oslovljavanje u komunističkom režimu i dodao: "Ako vas ne smeta ja ću vas oslovljavati s gospodine Mladiću jer je to primjereno u ovoj sudnici". Nakon toga i Mladić je njega nastavio oslovljavati s "gospodine Orie".

Mladić je iskoristio priliku da se ponovno požali da ne može pratiti prebrzu raspravu u sudnici jer je bolestan, kao i na prijevoz do suda s lisicama na rukama te na to što mora sjediti bez kape iako mu puše po glavi. Opet se požalio da još nema potpun odvjetnički tim samo zbog toga što mu nije dopušteno imati Rusa za odvjetnika, a zatim je nastavio s prigovorima da mu se ne dopušta čak ni da ga u pritvoru posjete prijatelji, zazivajući pri tom i Ženevske konvencije.

Mladić je uhićen u svibnju prošle godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: