{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladićeva odbrana traži odgodu početka suđenja

F
10.2.2012. u 14:10
0
4
Mladićeva odbrana traži odgodu početka suđenja
0
Mladićeva odbrana traži odgodu početka suđenja
Ratko Mladić
Odbrana Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), zatražila je odgađanje početka suđenja u Haškom tribunalu, koje je bilo zakazano za kraj marta ove godine.
Mladićev branilac Branko Lukić, u podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kazao je da je odbrana od Haškog tužilaštva dobila veliki broj dokaza koji nisu pravilno uneseni u elektronsku formu, te je stoga pretraga i selekcija ovih dokumenata “postala otežana”.

"Ti problemi učinili su nemogućim napore odbrane da se pripremi za početak suđenja, te da bude sprema za mart ove godine", navodi se u podnesku Mladićeve odbrane.

Lukić je zatražio od Tribunala u Haagu da naloži optužbi da ponovno dostavi sve svoje dokaze, ali s potpunim podacima, te da se početak suđenja odgodi do vremena “kada budu riješeni problemi sa objelodanjivanjem dokaza odbrani”.

Na statusnoj konferenciji koja je održana 8. decembra prošle godine, u sklopu priprema za početak suđenja Mladiću, Vijeće Tribunala u Haagu zatražilo je od Tužilaštva i odbrane da se spreme za izvođenje uvodnih riječi i početak suđenja 27. marta 2012. godine.

Mladićeva odbrana se usprotivila ovoj najavi na samoj statusnoj konferenciji, a sudija Alphons Orie je kazao da rok "nije uklesan u kamen", ali je dodao da očekuje da se izvrše napori da se rok ispoštuje.

Mladić, koji je uhapšen u maju prošle godine nakon višegodišnjeg bjekstva, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine.

Sljedeća statusna konferencija prije početka suđenja Mladiću zakazana je za 23. februara, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: