BiH
0

Objavljen plan iznošenja dokaza na suđenju Ratku Mladiću

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haško tužilaštvo podnijelo je Sudskom vijeću Tribunala u Haagu nacrt plana prema kojem će biti iznijeti dokazi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema ranijoj odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), suđenje Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja trebalo bi početi 14. maja ove godine izlaganjem uvodnih riječi.

Tužilaštvo u Haagu je u podnesku najavilo kako će im za uvodno izlaganje trebati šest sati, javio je u ponedjeljak BIRN-Justice Report.

Izlaganje dokaza protiv Mladića, kako je navedeno, bit će podijeljeno na pet dijelova. Prvi dio će se odnositi na pregled predmeta, potom će Optužba dokazivati zločine počinjene u Sarajevu koji su stavljeni na teret Mladiću.

Treći segment odnosit će se na uzimanje međunarodnih vojnika za taoce tokom 1995. godine, nakon čega će uslijediti dokazi o progonu nesrpskog stanovništva s područja 15 bosanskohercegovačkih općina, te konačno genocid u Srebrenici.

Tokom prvog dijela dokaznog postupka - koji bi, prema najavama Haškog tužilaštva, trebao početi 29. maja - bit će saslušana 23 svjedoka, koji će govoriti o zločinima počinjenim širom BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Bit će izneseni dokazi o dva masakra iz 1992. godine, zatim dokazi o okrutnom postupanju i ubistvima u dva logora, kao i početno bombardovanje Sarajeva u maju 1992. godine. U ovom dijelu bit će izneseni dokazi i u vezi s organizacionom strukturom VRS-a, kao i dokazi koji se odnose na načine na koje je Mladić koristio autoritet unutar Glavnog štaba VRS-a", navodi se u podnesku.

Haško tužilaštvo je u podnesku istaklo kako je “trenutno teško predvidjeti tempo suđenja”, te je zatražilo od Sudskog vijeća dodatne informacije o tome da li je ovakav raspored u skladu s planovima Tribunala u Haagu.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. Uhapšen je u maju prošle godine, a prvi put se pojavio pred sudijama MKSJ-a 3. juna 2011. godine.

Nakon što je Sudsko vijeće MKSJ-a odredilo da bi suđenje Mladiću trebalo početi sredinom maja, Odbrana optuženog se žalila tražeći više vremena za pripremu. Sudije Tribunala još uvijek nisu donijele odluku o ovom zahtjevu Mladićeve Odbrane.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 24. april ove godine.