ICTY
0

Mladić ponovo izbačen iz sudnice, najavio štrajk glađu

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Drugi put od početka suđenja Raspravno vijeće suda u Haagu u ponedjeljak je izbacilo optuženog Ratka Mladića iz sudnice, zbog incidenta za vrijeme ispitivanja zaštićenog svjedoka RM - 081.

Mladić, nakon toga nije htio više da uđe u sudnicu i tražio je da ga vrate u pritvorsku jedinicu iako mu je sudija Alpfons Orie dozvolio da se vrati u sudnicu kada počne svjedočenje idućeg svjedoka.

Optuženi je zatražio i od svojih advokata da napuste sudnicu zajedno s njim i rekao da će početi sa štrajkom glađu i odbijati da uzima lijekove ukoliko ga sudije ne budu razumjele i ako mu bude dodjeljena druga odbrana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Detaljniji razlozi izbacivanja iz sudnice nisu poznati, budući da se incident dogodio u vrijeme sjednice zatvorene za javnost prilikom ispitivanja zaštićenog svjedoka o stvarima koje bi mogle otkriti njegov identitet. Međutim, prema raspravi sudija i advokata moglo se zaključiti da se tokom iskaza zaštićenog svjedoka Mladić počeo glasno smijati.

Svjedok RM - 081 je svjedočio o zatvaranju u školi u Rogatici nakon etničkog čišćenja opštine 1992. godine. Njegov iskaz bio je u vezi teškog zlostavljanja i silovanja koje je svjedok preživio zajedno sa zatvorenim članovima svoje porodice, maloljetnim sinom, kćerkom i suprugom.

I ranije je Mladić već pokazivao nekontrolisane emocije prilikom svjedočenja žrtava, kao i nekih svjedoka tužilaštva s kojima se susretao tokom ratnog perioda.

Da Mladić teško vlada emocijama potvrdio je i njegov advokat Miodrag Stojanović rekavši da "on ne može više kontrolisati ni smijeh ni suze“.