{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladiću zabranjeno da govori u sudnici, jer je ometao svjedoke

S
28.9.2012. u 11:51
2
0
Mladiću zabranjeno da govori u sudnici, jer je ometao svjedoke
2
Mladiću zabranjeno da govori u sudnici, jer je ometao svjedoke
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Pretresno vijeće Haškog tribunala zabranilo je danas optuženiku Ratku Mladiću da govori u sudnici i da se konsultuje sa svojim advokatima.
Vijeće je donijelo odluku nakon što je pet puta primilo pritužbe o ponašanju optuženog prema pet svjedoka, saopćio je predsjedavajući sudija Alfons Ori.

On je dodao je optuženi jučer u tri navrata iznio zapažanja o svjedoku i rekao da svjedok laže, dok je na svjedočenje drugog svjedoka reagovao "verbalno ili na drugi način".

Mladić i dalje će moći da svojim braniocima dostavlja zabilješke, ali "tiho". Konsultacije sa advokatima optuženiku su dozvoljene za vrijeme pauze.

"Svako kršenje novog režima dovest će do udaljavanja iz sudice", upozorio je Ori.

On je napomenuo da "Vijeće ne razumije riječi koje Mladić govori, ali da drugi mogu da razumiju", a da se on "stalno iznova upliće u svjedočenje svjedoka".

Povodom primjedbe glavnog branioca Branka Lukića da Mladić piše polako i da već bude kasno kada advokati dobiju bilješku, sudija Ori je uzvratio da "vijeće nije spontano uspostavilo novi režim, već zato što nema drugi način da zaštiti svjedoke".

Glavni pretres je nastavljen svjedočenjem Sulejmana Crnčala, koji je prema navodi Tužilaštva, pod pritiskom srpskih vlasti sa porodicom i drugim muslimanima napustio Pale 1992. godine. Svjedok je otišao u Sarajevo, gdje je njegova supruga Paša nastradala prilikom granatiranja pijace Markale 28. augusta 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: