BiH
0

Mladi volonteri čistili u općini Novi Grad, načelnik posadio stablo

Klix.ba
Obilježavanje 22. aprila, međunarodnog Dana planete Zemlje, Općina Novi Grad Sarajevo započela je u subotu velikom akcijom čišćenja i uređenja zelenih javnih površina, parkinga i prostora oko stambenih zgrada na Dobrinji i Alipašinom Polju, A, B i C faza.

Akcija se realizira u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećima Park i Rad.

U akciji su učestvovali mladi volonteri iz novogradskih udruženja, nevladinih organizacija, Centra za mlade Općine Novi Grad, Asocijacije mladih SDA Novi Grad, članovi Savjeta mjesnih zajednica Alipašino Polje A, B i C faza, kao i učenici Osnovne škole "Skender Kulenović".

Cilje akcije je podizanje ekološke svijesti stanovništva, stvaranje odgovornijeg odnosa prema okolišu i sredini u kojoj živimo.

Načelnik Semir Efendić i vršilac dužnosti direktora KJKP Park Muharem Fišo simbolično su zasadili stablo u zelenom pojasu uz saobraćajnicu kod Kulturnog centra Kralj Fahd, nakon čega su radnici Parka zasadili još 21 stablo, duž drvoreda prema Dobrinji. Time je ozvaničen i početak saradnje između Općine i Parka za ovu godinu na realizaciji projekta uređenja i održavanja javnih zelenih površina.

Efendić je tom prilikom kazao da ova akcija treba biti prvenstveno edukativnog karaktera, kao dobar primjer kako se treba odnositi prema našoj okolini, planeti Zemlji i prema svemu što nas okružuje.

"Zajedno možemo puno toga uraditi. Osjetio sam danas, radeći sa ovim mladim ljudima i radnicima komunalnih preduzeća neku vrstu pozitivne energije. I na ovaj način želimo pokrenuti Novi Grad, s ciljem da naša općina bude jedna od najuređenijih u Bosni i Hercegovini, baš onako kako to i dolikuje općini koja je sastavni dio glavnog grada države", riječi su Efendića, koji je i sam učestovao u današnjoj akciji.

Tokom akcije, u ulici Adija Mulabegovića u naselju Saraj Polje zasađeno je 1.500 komada žive ograde, nekoliko desetina sadnica ukrasnog grmlja, a uređene su i zelene površine. Radnici KJKP Rad odvezli su sav prikupljen otpad.

Mladi volonteri nastavit će akciju čišćenja i u nedjelju kada će oplemeniti zelene površine i javne prostore u naselju Alipašino Polje i nastaviti sadnju mladih stabala u Parku šuma Mojmilo. Eko akcija će trajati do ponedjeljka 22. aprila, kada će Dan planete Zemlje biti svečano obilježen u Parku šuma Mojmilo s početkom u 12 sati.