Časno zanimanje
874

Mladi vojnici položili zakletvu u Pazariću

Klix.ba
Na svečanoj ceremoniji održanoj danas u Centru za osnovnu obuku u Pazariću zakletvu je položilo i svoj prvi Ugovor o vojnoj službi potpisalo 145 kandidatkinja i kandidata, koji su uspješno završili osnovnu vojničku obuku u ovom Centru.

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima su čestitali i prisutnima se obratili zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Mirko Tepšić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Mirko Tepšić je novim vojnicima zaželio dobrodošlicu u OSBiH te kazao da od njih očekuje da rade na svom usavršavanju, usvajanju NATO standarda, jačanju ličnih i kapaciteta OSBiH, jer "samo spremni, dobro obučeni i opremljeni skupa sa ostalim pripadnicima OSBiH mogu ispuniti uslove za zacrtani put ka NATO-u".

Komandant COO pukovnik Jasmin Ganić je, u svom obraćanju novim vojnicima OSBiH istakao da je jedan od ciljeva njihove obuke bio transformacija civilnih osoba u tehnički i taktički osposobljene vojnike koji shvataju važnost timskog rada i koji su spremni preuzeti sve obaveze i dužnosti pripadnika OS BiH. Naglasio je da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali da ne zaborave da je vojni poziv "jedno od najčasnijih zanimanja i predstavlja neprocjenjivo životno iskustvo.“

Pohvaljeni su i kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci: Belmin Novalić, Stefan Dabić, Petar Franjić i Cvijeta Ristanović.

Na svečanosti su, između ostalih, bili prisutni i vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják, zamjenik komandanta, Komande za podršku OS BiH brigadni general Marko Stojčić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.