BiH
387

Mladi u Holandiji brižno njeguju blago bh. kulture i tradicije

Piše: A. P.
U Utrechtu je prošle sedmice održano druženje Bosanaca i Hercegovaca, koje je upriličila organizacija Mladi BiH iz Holandije.
Foto: Esad Softić
Foto: Esad Softić

"Živeći i radeći diljem svijeta građani BiH izgube jedan dio duhovnog bogatstva izražen kroz kulturu i tradiciju podneblja iz kojeg potiču. Taj gubitak je posebno vidljiv i izražen kod onih koji su veoma mladi napustili svoju domovinu ili su rođeni u dijaspori. Poražavajuće je ali istinito da ima djece koja ne pričaju ili su zaboravili bosanski jezik. Upravo to je inspirisalo Komisiju za kulturu Mladih BiH da organizuje program pod nazivom 'Dan bh. kulture'", ispričala nam je Šehida Begović, jedna od članica ove komisije.

Foto: Esad Softić
Foto: Esad Softić

Susret je bio izuzetno uspješan, a program obilovao dinamikom, neizvjesnošću i iznenađenjima koje su osjetili svi gosti. Programu su prisustvovali i prijatelji učesnika - Holanđani koji su imali priliku da uče o kulturnom bogatstvu BiH.

Foto: Esad Softić
Foto: Esad Softić
Program se sastojao od igara i pjesama, koje je izvelo umjetničko društvo "Dijamanti" iz Antwerpena, dok je udruženje "Bosanci i Hercegovci iz Roterdama i okoline" izvelo predstavu. Upriličena je i radionica na kojoj je prikazan najlakši način da naučite igrati popularna bosanska kola, dok su na bogatoj večeri služena bosanska jela svih vrsta i kafa. Bilo je tu i humorističkog programa i skečeva sa likovima karakterističnim za podneblje BiH, te kviz "Glavonja 2014".

Specijalni gost programa bio je talentovani pjevač Haris Alagić, koji je svojim briljantnim nastupom osvojio holandski X Factor 2013.

Druženje je završeno uz obećanje da će Mladi BiH nastaviti kroz ovakve i slične susrete u Holandiji da čuvaju, njeguju i šire našu kulturu i tradiciju, kazala nam je Begović.

Foto: Esad Softić
Foto: Esad Softić

"Ovaj projekat je pokazao koliko profesionalizma, ljubavi i kreativnosti. Cilj ovog programa je bio da se zajednički evociraju uspomene na bh. kulturu i tradiciju i da se kroz igru, druženje, muziku i jela inspirišu kako najmlađi, tako i oni najstariji posjetioci da kroz svoj životni vijek čuvaju, grade i njeguju ono što je najveće blago jednog naroda i jedne nacije", istakla je na kraju naša sagovornica.