BiH
266

Okupljanje mladih u Utrechtu uz folklor, baklavu, sevdah, domaći film...

Piše: A. P.
Šehida Begović
Šehida Begović
Mladi Bosanci i Hercegovci iz Holandije udružili su snage kako bi 29. marta u Kulturnom centru Stefanus u Utrechtu upriličili druženje i učenje o domovini iz koje potiču.

"Kada živite u inostranstvu teško je osjećati se kao pravi Bosanac. Oko nas su pretežno Holanđani, ali mi se najbolje osjećamo kad smo sa svojim narodom", kaže za Klix.ba Šehida Begović, 17-godišnjakinja koja je prije četiri mjeseca sa svojim kolegama i profesorima iz gimnazije Apeldoorn u humanitarnoj akciji za BiH prikupila više od 6.500 eura.

Cilj nove manifestacije posvećene bh. naslijeđu je druženje i učenje o fokloru, muzici, hrani, filmovima...

"Za sve koji dođu na ovo okupljanje i odluče dan posvetiti bh. kulturi program će početi upoznavanjem sa folklorom i radionicom o bosanskom kolu. Nakon toga ćemo servirati tipična bosanska jela i gledati jedan film iz bh. produkcije. Poslije ovoga slijedi kviz - idealna prilika da provjerimo koliko znamo o našoj zemlji. Večer ćemo završiti karaoke partyjem, pri čemu ćemo slušati bosansku muziku", objasnila nam je Šehida.

Uz kafu, baklavu i druženje najavljen je i specijalni gost iznenađenja. U organizaciji ovog okupljanja učestvovalo je udruženje Mladi BiH, odnosno njihov odjel nazvan Komisija kulture.