BiH
0

Mladi performansom poručili: Borba protiv fašizma se nastavlja

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u organizaciji SABNOR-a, Inicijative mladih za ljudska prava BiH te Omladinskog centra Gornji Vakuf/Uskoplje položeni su vijenci u spomen-parku Vraca te je održan performans.

Članovi Inicijative mladih za ljudska prava napravili su transparente na kojima su iskazali svoje stavove o značaju borbe protiv fašizma.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datuma čovječanstva, samim tim što se naziva Danom Evrope, a ono što je nama bliže jeste Dan pobjede na fašizmom. Svi smo se zajednički veselili, i mi kao djeca i učesnici NOR-a, što je fašizam pobijeđen, ali očito da nije ni u Evropi ni u svijetu. Neofašizam, neonacizam diže glavu u savremenim oblicima, a bojim se da mi nismo dovoljno osposobljeni da mu se suprotstavimo", rekao je Ibrahim Čomić, predsjednik SUBNOR-a KS.

Čomić je istakao kako je glavni način suprotstavljanja fašizmu i borbe protiv fašizma suživot koji je najbolji lijek, kao i obučavanje mladih koji će tu poruku prenositi na buduće generacije. No, mladi kažu kako su malobrojni oni koji znaju mnogo o važnosti ovog dana.

"Mi danas želimo poslati antifašističku poruku i dati podršku ljudima koji su 1945. godine dali svoje živote, te im reći da borba nije gotova i da mi pokušavamo nastaviti tamo gdje su oni stali u ovom modernom dobu. Mladi ne znaju mnogo o antifašizmu, teško je pronaći i informacije, a mislim da je kriv i obrazovni sistem, jer se u školama ne uči mnogo o tome, a trebalo bi se više pažnje posvetiti jer je to dio historije", rekla je Naida Ajanović, predsjednica Inicijativa mladih za ljudska prava.

Inače, obilježavanje ovog dana, ali i događaja koji su doveli do pobjede nad fašizmom na prostoru BiH, odnosno bivše SFRJ, bit će posvećeno mladim osobama. U subotu će se u Jablanici okupiti stotine mladih ljudi koji će kroz muziku i umjetnost poručiti da će nastaviti borbu protiv fašizma.

"Mi želimo poručiti da ideju antifašizma mogu nastaviti njegovati isključivo mladi, još ako dobijemo podršku obrazovnog i društvenog sistema onda ima nade da se suprotstavimo aveti fašizma, koja je nanijela toliko zla na ovim prostorima. Nažalost, nakon 1945. godine nismo puno odmakli. Pokazala je to protekla agresija i sve što se dešavalo na ovim prostorima, ali i 20 godina poslije nam se ta avet fašizma nadvija nad ove prostore", rekao je Nijaz Skenderagić, predsjednik Odbora za obilježavanje godišnjice Bitke na Neretvi.

Sa današnjeg događaja je poručeno da je potrebno snažnije, hrabrije i odlučnije podići svoj glas kako bi se fašizam u modernom vremenu pobijedio.