BiH
2

Durić: Zbog stanja u BiH borci NOR-a nemaju razloga za slavlje

FENA
Ekrem Durić (Foto: Klix.ba)
Ekrem Durić (Foto: Klix.ba)
Povodom Dana pobjede nad fašizmom i povodom Dana Evrope, general bivše Jugoslavije, član rukovodstva Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH, učesnik bitaka na Neretvi i Sutjesci, Ekrem Durić, kazao je u izjavi za Agenciju Fena da borcima NOR-a današnje stanje u BiH veoma teško pada.

"Bosna i Hercegovina se nalazi u teškoj situaciji, međunarodna zajednica dozvolila je da se ljudi masovno ubijaju, da se zemlja ruši, da se čitav privredni sistem razbije, da bi onda napravila nakaradni Dejtonski sporazum. Mi borci NOR-a očajavamo nad ovakvom situacijom u zemlji. Bosna i Hercegovina preživljava možda najteže trenutke u svojoj historiji. Danas je praznik pobjede nad fašizmom, a mi ga dočekujemo sa tugom i bolom zbog toga šta se radi od Bosne i Hercegovine. Danas mnogi otvoreno iskazuju neke fašističke ideje. Zamislite da se i ovih dana ruši spomen obilježje žrtvama fašizma u Širokom, da npr. u Mostaru i u Republici Srpskoj glavne ulice nose nazive fašista Francetića i Mihajlovića. Ovakvi potezi nam govore da bitka protiv fašizma traje i danas", rekao je Durić.

Dodao je i da borci NOR-a u Bosni i Hercegovini nisu zajedno na obilježavanju bitke na Sutjesci, a da na Kozaru borce koji žive u FBiH iz Republike Srpske i ne zovu, dok na Neretvu oni iz RS-a ne dolaze.

"Borci smo istog rata, ali oni iz Republike Srpske su pod utjecajem politike. Mi ne možemo slušati govore da su se na Sutjesci borili samo Srbi kad je tu bila prva i druga dalmatinska brigada, zatim deveta divizija, bilo je hiljadu muslimana, itd. Mi ćemo pokušati ići zajedno na obilježavanje Sutjeske, ali pod uslovom da se govori istina. Sve pokazuje da su fašističke snage koje žele zatrti svaki trag antifašističke borbe i danas izuzetno jake i da je više nego ikad prije važno što glasnije i što masovnije obilježavati važne datume iz naše časne historije. Vidimo se 11. maja u Jablanici", poručio je Durić.