|

FOTO
/
Mladi odabrali prioritete za 2013.

Mladi odabrali prioritete za 2013.
1
Klix.ba
12.12.2012. u 16:37
0
komentara
1

dijeljenja
Mladi odabrali prioritete za 2013.
Neadekvatno informiranje mladih, loša mobilnost, niska svijest o neformalnoj edukaciji, odsustvo omladinskog aktivizma i nizak stepena učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou ključni su problemi koje je nakon dvodnevnog rada u radnim grupama definiralo više od 100 predstavnika i predstavnica omladinskih projekata u okviru godišnje konferencije u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben.
Mladi su kroz intenzivan rad ponudili ideje za projekte kojima bi se prevazišli identificirani problemi, a koji će moći aplicirati za SHL-ov Fond omladinske politike. Rüdiger Ratsch-Heitmann generalni direktor SHL-a iz Berlina proglasio je najboljim projekat "Ujedinjeni u različitostima" iz Tuzle koji će biti finansiran iz Fonda za omladinske projekte.


"Sretan sam što sam vidio sjajne i impresivne ideje i učinit ćemo sve što je u našoj moći da što više njih pomognemo u slijedećoj godini", poručio je učesnicima Ratsch-Heitmann ohrabrivši mlade da zadrže ovaj entuzijazam i da nastave vrijedno raditi na ostvarenju svojih ideja. Kroz zajednički rad mladi su predložili projekte kojima bi se prevazišla neadekvatna informiranost o potencijalnim edukacijama, te nepovezanost škola sa organizacijama koje mogu pružiti korisne informacije mladima.


“Iznimno smo zadovoljni aktivnim učešćem mladih iz cijele zemlje koji su udružili snage i ponudili odlične ideje, čija uspješna provedba može značajno unaprijediti njihovu poziciju u društvu, a SHL će biti tu da im ponudi svoju finansijsku i svaku drugu podršku da se to i ostvari", istakla je Aida Bećirović, direktorica SHL ureda u BiH. Veliki broj aktivnosti koje su predložene vezane su za internet kao medij koji odgovara ovoj generaciji i najliberalniji je od svih medija, te je na taj način najlakše razmjenjivati informacije.

Također, kreativne ideje su predložene kako bi se mladi bolje informirali o mogućnostima putovanja u inostranstvo na brojne edukacije, dok je pokazan i veliki interes za bolju informiranost o ponudi i kvaliteti neformalnih edukacija. Kako bi se unaprijedilo učešće mladih u procesu odlučivanja razgovarano je o Vijećima mladih pri općinskim vijećima, te o potrebnim akcijama koje mladi u lokalnim sredinama mogu poduzeti kako bi se nametnuli kao relevantan partner lokalnim vlastima u brojnim projektima od interesa za mlade. Kako bi se prevazišla pasivnost mladih i njihov nedostatak vještina, znanja i motiva za rješavanje problema, mladi su zajedno razradili ideje koje bi doprinijele snažnijem omladinskom aktivizmu.


"Cijelu konferenciju možemo okarakterizirati uspješnom, jer su za kratko vrijeme ostvareni sjajni rezultati i predložene su mnoge konkretne akcije, a SHL će o svim projektima razmisliti i podržat ćemo one koji se najviše dopadaju vama, odnosno mladima", poručila je učesnicima Bećirović i pozvala ih da se SHL-u obrate za svaki vid podrške. Po uspješno okončanom godišnjem skupu predstavnika/ica omladinskih projekata, SHL će u saradnji sa mladima u 2013. realizirati najbolje od predstavljenih ideja kako bi pomogli mladima da zajedno dođu do kvalitetnih rješenja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.