100 mladih iz BiH na konferenciji
33

Diklić: Getoizirani mentalni sklop kod mladih treba zauvijek srušiti

FENA
Jasna Diklić
U Sarajevu je danas, u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben počela dvodnevna konferencija kojoj prisustvuje više od 100 mladih, predstavnika omladinskih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno, mladi će zajedno definirati najaktuelnije probleme mladih u BiH, te predlagati rješenja na osnovu kojih će biti kreirane kampanje SHL-a u saradnji s mladima u 2013. Učesnici će odabrati najbolji projekt među osam koji su ušli u uži izbor za 2012. godinu.

U uvodnim obraćanjima učesnicima su se obratili Aida Bećirović, direktorica SHL-a, Marija Pudarić i Marko Matović koji su predstavili Omladinsku novinsku asocijaciju BiH, Dino Bešić i Munir Halvadžija uime Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te glumica i pedagogica Jasna Diklić koja je govorila o projektu koji je SHL podržao - Juventafest, prvi internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koji će biti održani u septembru 2013.

Aida Bećirović je podsjetila da je Fondacija registrirana u ratnom Sarajevu 1994. kao humanitarna organizacija, te da je tokom gotovo pune dvije decenije svoga djelovanja uvijek u fokusu imala mlade i podsticala ih na njihov društveni angažman.

"Njemački srednjoškolci su naši glavni finansijeri koji kroz Socijalni dan doniraju svoje dnevnice za naše projekte, a ove godine je 100.000 mladih prikupilo 1,6 miliona eura", istakla je Bećirović i objasnila da SHL Sarajevo djeluje kroz tri programa - omladinsko obrazovanje, omladinska politika, te omladinski angažman kroz koji je ove godine podržano 47 omladinskih projekata.

Govoreći o aktivnostima Omladinske novinske asocijacije koja je osnovana 2007., Marija Pudarić i Marko Matović su istakli da je njen osnovni cilj da pruži priliku da se mladi upoznaju o medijima i kreiraju svoj medijski prostor.

Tokom pet godina djelovanja izgradili su respektabilnu mrežu partnera i projekata, od kojih je najvažniji obilježavanje 3. maja, Dana slobode medija, koji su obilježili u saradnji s Vijećem za štampu BiH, udruženjem "BH novinari", te Media centrom.

Predstavljajući aktivnosti Asocijacije srednjoškolaca u BiH, Dino Bešić i Munir Halvadžija potcrtali su ključne aktivnosti, među kojima je ovogodišnja akcija obilježavanja 17. novembra, Međunarodnog dana srednjoškolaca, koji je ove godine obilježen zajedničkom akcijom u 31 gradu u BiH.

Jasna Diklić, glumica koja se od 2001. druži sa srednjoškolcima putem projekta "Juventafest" podsjetila je da su u svom dosadašnjem radu iznjedrili sedam predstava u kojima su isključivo učesnici srednjoškolci.

"Na različitim festivalima vaši vršnjaci osvojili su 25 nagrada i tako je rođena ideja da održimo prvi internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, a zahvaljujem SHL-u koji je prvi prepoznao i podržao ovu ideju", istakla je Diklić te najavila da će ovaj festival biti održana slijedeće godine od 17. do 21. septembra, te pozvala mlade da se prijave za učešće.

"Želimo da se getoizirani mentalni sklop jednom zauvijek sruši i da se sve predrasude sruše i da vi postanete slobodni mladi ljudi", poručila je učesnicima glumica Jasna Diklić.

Tokom rada u grupama mladi će u ova dva dana definirati ključne probleme i predložiti rješenja, te odabrati najbolji omladinski projekt koji će dobiti podršku SHL-a.